IAKO SU ostali bez položaja u vlasti, brojni bivši funkcioneri i dalje odbijaju da se odreknu privilegije lakšeg prelaska preko granice.

Prema podacima koje su „Novosti“ dobile iz Ministarstva spoljnih poslova, čak 58 eksfunkcionera koji su izgubili pravo na diplomatski pasoš još nije vratilo ovu putnu ispravu.

U MSP još kažu da je u toku proces povratka diplomatskih i službenih putnih isprava od ovih osoba, ali nisu hteli da otkrivaju ko se sve nalazi na listi „zaboravnih“, uz objašnjenje da te podatke mogu davati isključivo državnim organima pod određenim uslovima.

Prema podacima od pre dva meseca, MSP je „dužio“ 86 bivših funkcionera, a po nekim informacijama, na listi su bili Nada Kolundžija, Jelena Trivan, Srđan Miković, Nenad Konstantinović, Momčilo Duvnjak, Nemanja Šarović, Dušan Marić, Miloš Aligrudić, Branimir Đokić, Gordana Puvalić, Vesna Kovač, Nadica Momirov…

Jelena Trivan nam je juče potvrdila da je pasoš vratila, radikal Nemanja Šarović tvrdi da ga odavno ne poseduje, dok njegov stranački kolega Branimir Đokić kaže da „nije uspeo da ga vrati“:- U nekoliko navrata sam kontaktirao sa MSP, ali nisam dobio informaciju gde i kako da razdužim pasoš.

Uglavnom, ne koristim ga, već granicu prelazim sa „običnom“ putnom ispravom – tvrdi Đokić.

Prema podacima MSP, u skladu sa Uredbom Vlade o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša, 2.015 ljudi poseduje važeće diplomatske putne isprave, dok njih 1.221 ima važeći službeni pasoš.ČETVORKA BEZ OGRANIČENjAVLASNICI diplomatskih i službenih pasoša dužni su da ih po prestanku funkcije, odnosno radnog odnosa, vrate MSP.

Prema Uredbi o izdavanju diplomatskih pasoša, pravo na ovaj dokument, i posle prestanka funkcije, imaju predsednik Srbije, šef parlamenta i premijer, kao i ministar spoljnih poslova.

Ostavi poruku