TOKIO – Dve ministarke od ukupno pet u kabinetu premijera Japana Šinza Abea podnele su danas ostavku zbog optužbi da su zloupotrebile političke fondove.

Tim ostavkama su ministarke, kako je ocenila agencija AFP, ugrozile napore premijera da se poveća rejting Japana kada je u pitanju zastupljenost žena u politici, a agencija Rojters ocenjuje da su se time ugrozili planovi vlade da se ponovo pokrenu nuklearni reaktori kao i da se uvede povećanje poreza na promet.

Ministarka pravde Midori Macušima i ministarka industrije Juko Obući ponudile su japanskom premijeru ostavke u razmaku od par sati. „Ja sam postavio njih dve.

Kao premijer, preuzimam odgovornost za ovo i duboko se izvinjavam zbog situacije“, rekao je Abe, najavivši da će na njihova mesta narednih dana postaviti druge ljude.

Dve ministarke su ušle u septembru u rekonstruisan kabinet, u kojem je Abe postavio pet žena, što je rekordan broj za Japan.

Obući je ćerka bivšeg premijera i najznačajnija je politička figura u odnosu na preostale četiri žene u ministarskim foteljama, navela je francuska agencija.

Ostavi poruku