Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) neće prihvatiti ponudu Nemačke da pošalje u Ukrajinu bespilotne letelice i vojnike da obezbede rad posmatrača OEBS-a, objavio je danas sajt Dojče vele. „Rado prihvatamo svaki predlog naših zemalja članica, ali slanje vojske nije u skladu sa mandatom naše misije u Ukrajini“, saopštio je OEBS, a prenela ruska agencija Tass.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je 10. oktobra izjavio da je zvanični Berlin obavestio OEBS da je spreman da pošalje bespilotne letelice i vojnu pratnju u Ukrajinu. Štajnmajer je rekao da je timovima koji upravljaju bespilotnim letelicama potrebna vojna pratnja kako bi misija bila nastavljena, navodeći da su i zvanični Berlin i Pariz to jasno dali do znanja kad su organizaciji OEBS predložili slanje dronova u Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je pre dve nedelje dopustio posmatračima OEBS da koriste bespilotne letelice na istoku zemlje.

Porošenko i predsedavajući OEBS Didije Burkhalter su se takođe dogovorili da će povećati broj posmatrača u Ukrajini i obezbediti im bolje tehničke uslove za praćenje stanja na terenu.

Sekretarijat OEBS je ranije saopštio da će se dronovi koristiti za nadgledanje ukrajinsko-ruske granice, kao i da je njihovo korišćenje u skladu sa sporazumom o prekidu vatre na istoku Ukrajine, postignutom u Minsku 5. septembra.

Ostavi poruku