Nemačka obaveštajna agencija (BND) zaključila je da su proruske snage odgovorne za obaranje malezijskog aviona MH17 u julu u Ukrajini, piše danas „Špigel“, čime je BND postala prva evropska agencija koja je to učinila.

Do zaključka o odgovornosti proruskih snaga za obaranje aviona, BND je došao na osnovu detaljne analize satelitskih i drugih snimaka, navodi nemački list.

Predsednik BND Gerhard Šindler izjavio je na zatvorenoj sednici parlamentarnog komiteta za bezbednosna pitanja početkom meseca da su proruske snage koristile ruski raketni odbrambeni sistem BUK iz jedne ukrajinske baze za ispaljivanje rakete koja je eksplodirala direktno pored malezijskog aviona, preneo je Rojters. Šindler je u svedočenju 8.oktobra, rekao da je BND došla do nedvosmislenih rezultata.

Jedan od njih je da je s fotografijama iz Ukrajine manipulisano i da postoje detalji koji na to ukazuju, a drugi da su ruske tvrdnje o tome kako su raketu ispalili ukrajinski vojnici, kao i da je u blizini MH17 bio ukrajinski lovac – netačne, prenosi Index.hr pisanje nemačkog lista. „To su bili proruski separatisti“, zaključio je Šindler o padu aviona u kome su bila i četiri nemačka državljanina.

Portparol Odeljenja nemačkog saveznog tužilaštva potvrdio je za „Špigel“ otvaranje istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog mogućnosti da je reč o ratnom zločinu.

Prilikom pada malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine 17. jula, poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Kijev je za incident optužio proruske snage, kao i Moskvu da ih je naoružala, što su obe strane demantovale.

Evropske vlade su se do sad ustručavale od otvorenog upiranja prstom, ali je neposredno nakon pada aviona, američki državni sekretar Džon Keri rekao da postoje snažni dokazi da su proruske snage odgovorne za obaranje letelice.

Holandska vlada, koja vodi dve istrage o padu aviona, u kome su dve trećine putnika bili državljani te zemlje, tek treba da saopšti svoje zaključke.

U preliminarnom izveštaju Holandskog odbora za bezbednost prošlog meseca se navodi da je pad aviona izazvan „velikim brojem objekata visoke energije“ izvan letilice, bez preciziranja odakle su oni došli.

Ostavi poruku