Mladi Izraelci sve češće napuštaju rodnu državu i odlaze u Nemačku pre svega iz ekonomskih razloga, jer se ispostavlja da su cene životnih namirnica u toj evropskoj zemlji manje i za dve trećine.

Prema pisanju „Vašington posta“, jedan mladi Izraelac, bivši vojni oficir, izazvao je nedavno buru reagovanja kada je objavio fotografije računa iz supermaketa Aldi u Berlinu na kojem je cena popularnog čokoladnog pudinga za dve trećine niža nego u Izraelu.

Taj dizajner aplikacija za mobilne telefone Noar Narkis je pre tri nedelje na internetu objasnio svoju odluku da ode iz skupog Tel Aviva i sledi mlade Izraelce koji su emigrirali u jeftiniji Berlin.

Narkis je na svom Fejsbuk nalogu ohrabrivao svoje sunarodnike da ga sled, a kampanju je nazvao „Olim Le Berlin“, koristeći hebrejske reči kojima se ohrabruje imigracija u Izrael.

Iako su Izraelci ljuti zbog činjenice da su cene hrane mnogo niže u Nemačkoj, njih su takođe naljutili mladi koji napuštaju jevrejsku državu da bi se uselili u rodno mesto nacističke partije i to posle dugog letošnjeg rata u pojasu Gaze.

Protest nazvan „Milki“, po izraelskom nazivu pudinga, je na Fejsbuku lajkovalo 17.000 ljudi.

Objavljene su i slike Izraelaca koji drže poruke nemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa natpisima da im da vizu, preneo je Asošijeted pres.

Izraelski televizijski kanali poslali su reportere u Berlin da jave kako tamo živi izraelska zajednica.

Sve se to događa tri godine nakon velikog protesta stotina hiljada Izraelaca koji su zahtevali niže cene, stanove koje mogu da priušte i smanjenje jaza između bogatih i siromašnih.

Istovremeno, manje od 70 godina od kraja holokausta u kome je ubijeno šest miliona Jevreja, sećanja su još uvek živa posebno među velikom zajednicom preživelih u holokaustu i onih koji još uvek odbijaju da posete Namačku i kupuju robu iz Nemačke.

Izraelski ministar finansija Jair Lapid rekao je da se ne slaže sa metodom protesta ali razume šta muči te ljude, koje je nazvao anticionistima, istakavši da misli da bi Jevreji trebalo da žive u Izraelu i da troškovi života „nisu jedino pitanje koje osoba razmatra kada odlučuje gde da živi i po kojim vrednostima“. „Moj cilj je da obrazujem izraelsku vladu.

Oni moraju učiniti Izrael atraktivnijim za mlade ljude“, rekao je „Puding Man“, kako su ga nazvali, u intervjuu za AP u Berlinu, istakavši da su ga hiljade Izraelaca zamolile za pomoć da dobiju vizu.

Izraelski ministar Jair Šamir, član ultranacionalističke partije Izrael naš dom, rekao je da žali Izraelce „koji se više ne sećaju holokausta i koji su napustili Izrael zbog pudinga“.

Teško je međutim reći koliko Izraelaca zapravo živi u Berlinu privučeno jeftinom stanovima i zanimljivim načinom života, jer neki ulaze s pasošem drugih evropskih zemalja ili dolaze na ograničeno vreme.

Procenjuje se da ih ima od 3.000 do 30.000.

U praksi demografi kažu da je fenomen više simboličan i da je broj Jevreja iz Evrope koji se useljavaju u Izrael mnogo veći od Izraelaca koji idu u Evropu.

Vodeći demograf s Hebrejskog univerzitera u Jerusalimu Serđo Dela Pergola kaže da je iseljavanje iz Izraela značajno opalo poslednjih godina i da oni koji odlaze idu prvenstveno u SAD i Kanadu, a ne Evropu.

U međuvremenu je u odgovoru na Milki revoluciju jedan od glavnih diskaunt supermarketa u Izraelu je snizio cenu pudinga, ali su ostali artikli ostali skupi.

Ostavi poruku