Zakon o specijalnom statusu Donbasa, regiona Donjecke i Luganske oblasti, stupio je danas na snagu nakon objavljivanja odluke u Glasu Ukrajine, službenom listu ukrajinskog parlamenta.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je 16. oktobra potpisao zakon o specijalnom statusu Donbasa na istoku zemlje koji se smatra ključnom tačkom njegovog mirovnog plana, pošto su ga poslanici Vrhovne rade usvojili pre mesec dana.

Zakonom se definiše privremena procedura organizovanja i delovanja lokalnih organa samouprave u različitim distriktima regiona Donjecke i Luganske oblasti, prenosi Itar-tass.

Ključni cilj je stvaranje uslova za normalizaciju situacije, ponovno uspostavljanje reda i mira, poštovanje ustavnih prava i sloboda građana, stvaranje uslova za povratak raseljenih.

Specijalni status je oročen na tri godine, a vanredni lokalni izbori u ovim distriktima planirani su za 7. decembar.

Zakonom se takođe uređuje način koordinacije aktivnosti lokalnih vlasti ovih distrikta sa centralnom i izvršnom vladom.

Takođe, zakon utvrđuje mehanizme državne podrške socioekonomskom razvoju ovih oblasti putem uvođenja režima poslovne i investicione aktivnosti radi obnove industrijskih objekata, infrastrukture, stambenih objekata, otvaranja novih radnih mesta.

Prema zakonu, država garantuje sprečavanje krivičnog gonjenja i kažnjavanje učesnika u sukobima u ovim oblastima.

Za zaštitu javnog reda i mira brinuće policija koju će imenovati lokalna vlada.

Prema podacima UN, u sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila poginulo je oko 3.500 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Ostavi poruku