Predsednik Ruske teniske federacije Samil Tarpiščev suspendovan je na godinu dana i kažnjen novčano sa 25.000 dolara jer je uvredljivo govorio o sestrama Vilijams.Šezdestšestogodišnji Tarpiščev kažnjen je od strane Ženske teniske asocijacije (WTA) pošto je u jednom intervjuu prošle nedelje, govoreći o Sereni Vilijams, rekao da se radi o „jednom od braće Vilijams“.

Dugogodišnji selektor ženske i muške reprezentaicje Rusije tu uvredu izrekao je u intervjuu jednoj ruskoj televiziji.

Predsednica WTA Stejsi Elister rekla je da su reči Tarpiščeva „uvredljive i ponižavajuće i da nemaju mesta u tenisu“.

Na drugoj strani spremaju žalbu na izricanje ove stroge sankcije, a sam Tarpiščev se brani time da je njegova izjava loše protumačena, da nije imao nameru nikoga da uvredi, nego da je izjava bila u šali rečena u jednoj humorističkoj emisiji. – Nisam želeo svojim rečima nikoga da uvredim. Žao mi je što je ova moja šala izazvala toliko pažnje – rekao je Tarpiščev i dodao da izuzetno poštuje sestre Vulijams koje su „izvanredne sportistkinje, oličavaju snagu i trajanje.Čak je i ministar sporta Rusije Vitalij Mutko najavio žalbu Ruske teniske federacije zbog odluke WTA da suspenduje ruskog selektora. – Odluka WTA da kazni Tarpiščeva je uznemirujuća.

On je autoritet u svetu tenisa.

Veoma mi je žao zbog incidenta – rekao je Mutko za agenciju ITAR TAS i dodao da je potrebno utvrditi da li su reči Tarpiščeva, koje su izgovorene naruskom jeziku „možda pogrešno protumačene u prevodu“. – Pokušaćemo da eventualno ublažimo presudu WTA.

Ostavi poruku