MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKAPUTINOVU posetu Srbiji i gostoprimstvo našeg naroda ruski mediji prikazali su u crno-belim tonovima.

Vodeći TV kanali su objektivno informisali šta se događalo u Beogradu, prenoseći dobronamerno srdačnost Srba prema visokom gostu protiv kojeg se vodi nemilosrdna hajka na Zapadu.

Kanal Rusija 24 direktno je prenosio paradu i njihovi reporteri sa simpatijama su izveštavali sa parade.

Na drugoj strani, jedan broj listova i opozicionih sajtova je ismevao mnogo toga što se zbivalo u Beogradu, ali vodeći računa da cinizam bude usmeren samo ka domaćinima, ali nikako protiv ruskog predsednika.

U tome se istakao dopisnik „Komersanta“, koji je svoj tekst praktično posvetio ismevanju moći naše vojske, a samo uzgred spominje da je Srbija, uprkos velikom pritisku Zapada, odbila da se priključi EU u uvođenju sankcija Kremlju. – Putin je video Srbiju u svoj njenoj vojnoj veličini.

Očistili su od korozije i ofarbali nekoliko rečnih brodova – navodi „Komersantov“ izveštač.

Moskovski sajt „gazeta.ru“ pisao je da je „srpsko rukovodstvo nasledilo od Tita tradiciju da balansira između Zapada i Istoka“.

U analitičkom tekstu ističe se da je Srbija praktično jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji.

Dodaju i da je američki ambasador Kirbi bio protiv pozivanja Putina u Beograd. GARDIJAN: PUTIN „ZAPEČATIO“ PRIJATELjSTVO SA SRBIJOMUgledni britanski list piše da je Putin „zapečatio“ prijateljstvo sa Srbijom, koja je najbliži saveznik Rusije u centralnoj Evropi, kao i da su ga građani oduševljeno dočekali na vojnoj paradi kakva nije viđena u regionu još od doba Hladnog rata.

Opisuju i da je na paradi oko 100.000 ljudi vikalo „Srbija – Rusija, ne treba nam Unija“.

DEJLI MEJL – Ovaj list preneo je izveštaj pod naslovom „Putin doživeo ovacije, traži podršku za gasovod“.

I oni ističu da je Srbija najbliži saveznik Rusije na Balkanu i pišu o mogućnosti da se dozvoli izvoz „Fijatovih“ automobila iz Srbije.

TELEGRAF – Dopisnik britanskog lista piše da je Putin na paradi dočekan uz oduševljene povike, a na dan parade objavljen je tekst pod naslovom „Putin u Srbiji: zemlja kandidat za EU dočekuje ‘svog predsednika’“.

Ostavi poruku