ZBOG sumnje da su, u prethodnih godinu dana, istakali ulje iz stubnih trafo-stanica u okolini Boljevca i time oštetili EPS za blizu 10 miliona dinara, policija je, po nalogu osnovnog javnog tužioca iz Zaječara, uhapsila ovdašnje meštane B.

M. (41), S. Š. (47) i S.

L. (34).

Njih trojica su tokom 2013. i 2014. godine, rizikujući sopstvene živote, poharali 11 stubnih trafo-stanica u okolini Boljevca.

Recept je bio, u najmanju ruku, bizaran! S. Š., koji je označen kao vođa ove grupe (tokom saslušanja u policiji kazao je da je to gotovo uvek radio u pripitom stanju), penjao bi se na trafo, visok do 10 metara, i pazeći da ne „uđe“ u polje napona 10.000 volti, odvrtao ventil, i istakao transformatorsko ulje, koje služi za hlađenje tog uređaja.

Dvojica saučesnika su prihvatali crevo i njime punili buriće.

U proseku, iz jednog trafoa su istakali od 80 do 100 litara ulja, za koje se pouzdano zna da je – kancerogeno! Njih trojica su, potom, to ulje koristili kao gorivo za traktor, kojim su kasnije išli u seču šume i tako zarađivali za život. – Morali smo da krademo ulje jer nam je nafta bila preskupa – priznali su lopovi na saslušanju. – Nakon što bi sipali ulje iz transformatora, traktor bi se, u početku, malo „bunio“, ali je, kasnije, „išao kao metak“. Međutim, trafostanica bi, bez ulja za hlađenje, radila najduže još dve do tri nedelje nakon čega bi, od pregrevanja – eksplodirala! Šteta po EPS je, zbog toga, isnosila do pola miliona dinara.

Uz transformatorsko ulje i činjenicu da, do postavljanja novog trafoa, stanovnici okolnih mesta nisu imali struju, procenjuje se da je domaća elektroenergetska kompanija oštećena za više od – 100.000 evra!

Ostavi poruku