PETOČLANO veće Apelacionog suda u Novom Sadu na javnoj sednici razmatralo je žalbe Darijana Musića (27), osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva Vladislave Červenko (25), i njegovih branilaca, koji traže ukidanje maksimalne zatvorske kazne.

O njihovom zahtevu da se u Apelacionom sudu otvori novi proces, doneta je odluka koja će im biti pismeno prosleđena.

Musić je pred sudskim većem, u prisustvu svojih branilaca Pavla Mušickog i Dragana Palibrka, predočavajući sadržaj žalbe ponovio da se ne seća šta se i kako dogodilo u njegovom stanu pre dve godine, kada je Vladislava ubijena, sa 50 udaraca rukama, nogama i metalnom šipkom.

Uporno je tvrdio da je u stanu bila i treća osoba, i da je između njega i te osobe došlo do sukoba.

Međutim, nije mogao konkretnije da kaže da li je treću osobu zatekao po povratku ili je došla dok je on bio u stanu.

Objašnjavao je kako mu je Vladislava dala tablete, za koje sada smatra da nisu „rivotril“ i da su upravo one izazvale takvu njegovu reakciju.

Predsednica sudskog veća, sudija Snježana Leković, upozorila je Musića da ne izlazi iz okvira onoga što je naveo u žalbi i da ne može da iznosi svoju odbranu.

Dragan Palibrk, jedan od Musićevih branilaca, u žalbi napisanoj na devet strana, predočavajući njen sadržaj ukazao je da u prvostepenom postupku nije utvrđeno, da li je svih 50 udaraca, kako se navodi u optužnici i presudi, izbrojanih na Vladislavinom telu, naneo njegov klijent ili ta treća osoba koju pominje.

Advokat je prvostepenom sudskom veću zamerio i to što nije utvrđeno tačno vreme kada je Vladislava ubijena, što je bitno za utvrđivanje Musićeve uračunljivosti u vreme krivičnog dela.

Predočio je i da prvostepeni sud prilikom izricanja maksimalne kazne nije utvrdio nijednu olakšavajuću okolnost njegovom branjeniku.

Drugi Musićev branilac, Pavle Mušicki, za činjenicu da nije nađena nijedna olakšavajuća okolnost izjavio je da smatra da je na to uticao pritisak medija i izjava ministra objavljena na televiziji po ukidanju prvobitne presude od 35 godina, „da ne znači da na ponovljenom suđenju neće dobiti 40 godina zatvora“.

Musić je 17. juna u Višem sudu na ponovljenom suđenju osuđen na 40 godina zatvora, zbog optužbe da je sa umišljajem, na svirep način, 12. novembra 2012. u svom stanu u Fruškogorskoj ulici ubio svoju devojku Vladislavu Červenko.

Prethodno je bio osuđen na 35 godina, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu, zbog proceduralnih grešaka.

APELACIONI TUŽILAC APELACIONI tužilac smatra da žalbe treba odbiti i da se Musiću potvrdi maksimalna kazna od 40 godina zatvora.

Kako je naveo, sud je jasno, potpuno i razložno obrazložio svaki izvedeni dokaz. Što se tiče kazne, takođe tužilac smatra da je zakonita, jer je sud dao jasne razloge i ukazao na ispoljeno nasilništvo nad oštećenom. – Koliko je bio mlad Musić, bila je mlada i žrtva – zaključio je apelacioni tužilac.

Ostavi poruku