Naslovna Srbija Stefanović: MUP obezbedio nacionalno dostojanstvo

Stefanović: MUP obezbedio nacionalno dostojanstvo

0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras, odgovarajući na kritike ombudsmana Saše Jankovića, da je to ministarstvo obezbedilo nacionalno dostojanstvo svih građana Srbije i da odgovorno i profesionalno izvršava sve svoje obaveze.

Stefanović je poručio da je zadatak ombudmana da, pre svih, poznaje zakone Srbije i da, ukoliko se oglašava javno, proveri obaveze i nadležnosti svih, kako MUP-a tako i redarskih službi i RTS na javnom događaju poput fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.“Obaveštavam zaštitnika građana Sašu Jankovića da Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama reguliše postupanje redarske službe na stadionima“, navodi se u saopštenju Stefanovića.

Kako kaže, obaveza redarske službe je da upozori lice koje ometa TV ekipu u direktnom prenosu, a ukoliko redar to uoči mora skrenuti pažnju licu da se udalji ili da pozove pripadnike policije da postupe po zakonu. Stefanović ističe da u konkretnom slučaju, policijski službenici nisu imali zahtev redarske službe ili predstavnika Radio televizije Srbija da zaštite komentatora tokom utakmice i obezbede normalan prenos.“Istovremeno, nije mi u potpunosti jasno, u kom svojstvu, Saša Janković pominje RTS, pošto nije zaštitnik RTS, već zaštitnik građana.

Ni u jednom trenutku nisam pominjao da su krivi novinari ili snimatelji, što je zamena teza, već sam tražio reakciju RTS na dva puta ponovljen propust u direktnom prenosu RTS kada je brutalno vređan premijer naše zemlje“, navodi Stefanović u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da je MUP, obaveštenje o koracima koje preduzima u slučaju incidenta u kome su učestvovali pripadnici Žandarmerije i vojne jedinice “Kobre“, na zahtev zaštitnika građana, dostavilo u zakonskom roku.“Obaveštavam javnost i zaštitnika građana da sam naložio policiji da, u najkraćem roku, otkrije vinovnike napada na objekte građana albanske nacionalnosti, baš kao što sam to učinio kada su u Preševu napadnute kuće naših građana srpske nacionalnosti“, rekao je Stefanović.

Janković je ranije danas pozvao ministra unutrašnjih poslova da osigura efikasniji i zakonitiji rad MUP-a u pogledu zaštite nacionalnog dostojanstva svih građana Srbije i nesmetanog odvijanja sportskih događaja, zaštite lične i imovinske bezbednosti građana albanske nacionalnosti.“Tokom proteklih dana načinjena je najgrublja uvreda nacionalnog dostojanstva građana Srbije.

Na istom događaju javno je izrečena gruba uvreda predsedniku Vlade Republike Srbije, a ministar Stefanović je za to okrivio Radio televiziju Srbije“, naveo je Janković u saopštenju.

Zaštitnik građana smatra da su pripadnici MUP-a, a ne kamermani i voditelji, dužni da spreče ulazak neovlašćenih lica na sportski teren i štićenu zonu iz koje se emituje program.

On je, takođe, naveo da MUP ne obaveštava zaštitnika građana o svim pojavama od značaja za praćenje poštovanja prava građana.

Ministarstvo je, kako je naveo ombudsman, propustilo da, na pisani zahtev, obavesti zaštitnika građana o radnjama koje preduzima povodom incidenta u kome su učestvovali pripadnici Žandarmerije i vojne jedinice „Kobre“, a povređeno je više osoba, među njima i brat predsednika Vlade.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version