SRBIJA u Rusiji vidi velikog saveznika i to neće ugroziti nijednim postupkom i lošim potezom.

Rusija doživljava Srbiju kao prijatelja i time nikada neće trgovati.

Ove snažne međusobne poruke vernosti i neraskidivih odnosa uputili su u četvrtak u Beogradu, na istorijskom susretu, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i vodeći ljudi naše države, predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Vojna parada, na 70. godišnjicu oslobođenja srpske prestonice od nacističkog okupatora u Drugom svetskom ratu, bila je glavni povod i centralni događaj Putinove treće posete našoj zemlji.

Ali, dve državne delegacije utvrdile su i osnažile političko-ekonomsku magistralu kojom će se razvijati saradnja u narednim godinama: * Moskva će nastaviti da podržava Srbiju u odbrani Kosova i Metohije. * Beograd ostaje na evropskom putu i neće uvoditi sankcije Rusiji. * Rusko tržište otvoreno je za uvoz proizvoda srpske prehrambene i auto-industrije. * Moskva očekuje podršku Srbije tokom predsedavanja OEBS-u. * Ruske investicije u srpsku privredu za tri godine mogu čak da se utrostruče i dosegnu skoro deset milijardi dolara.

Grandioznim avionom „iljušin“, predsednik Ruske Federacije sleteo je na Aerodrom „Nikola Tesla“ tačno u 12.20.

Crni oblaci nagoveštavali su kišu, ali se brzo razvedrilo iznad Beograda.

Baš kada je poseta započela.

Na crvenom tepihu aerodromske piste, uz državne počasti, Putina su dočekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i naš ambasador u Moskvi Slavenko Terzić.

Nikolić i Putin poljubili su se tri puta, srdačno i prijateljski.“PETROHEMIJA“ KAKO „Novosti“ nezvanično saznaju, dve delegacije su na pragu dogovora o sudbini pančevačke „Petrohemije“.

Prema našim informacijama, osim ruskog „Gasproma“ i naše strane, u vlasništvo nad ovim nekadašnjim hemijskim gigantom trebalo bi da se uključi i još jedan ruski investitor.

Putin je skinuo sako i zajedno sa srpskim domaćinom ušao u blindirani „mercedes“, koji je već bio parkiran na kraju špalira.

Kolona s pratnjom od 12 vozila jezdila je ispražnjenim ulicama Beograda ka Groblju oslobodilaca, gde su oba predsednika položila vence.

Građani su mahali s terasa.

Limuzina ruskog državnika potom je stigla pred Palatu „Srbija“, a njen dolazak ispratila su zvona sa Crkve Simeona Mirotočivog, koja su se čula sve vreme dok su srpski gardisti intonirali rusku himnu.

Usledili su srpska himna „Bože pravde“ i rukovanje Putina s članovima delegacija dveju država.

Na krovovima i terasama okolnih zgrada u pripravnosti su bili snajperisti, duž Bulevara Mihajla Pupina na svakih 20 metara stajalo je obezbeđenje.

Na crvenom tepihu, ruske zvaničnike, uz predsednika Nikolića, dočekali su premijer Vučić, predsednica Skupštine Maja Gojković, šef diplomatije Ivica Dačić, ministri, načelnik GŠ Ljubiša Diković…

Putin je tokom rukovanja ležerno zagrlio Vučića i Dačića.

U Palati „Srbija“ usledio je razgovor dvojice šefova država u četiri oka. – Srbija vidi u Rusiji svog velikog saradnika, saveznika i partnera i neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem – rekao je Nikolić. – Moskva će nastaviti da podržava Beograd i pomaže mu – odgovorio je Putin na srdačnu dobrodošlicu.

Nikolić je naglasio da je Srbiji dragocena podrška Moskve u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, posebno kada je reč o KiM: – Znam da taj princip čuvate, iako biste možda mogli i drugačije.

Nikolić je rekao i da Srbija danas nema neprijatelja, da ima manjih i većih prijatelja, a da u Rusiji vidi velikog prijatelja: – Srbija na taj način pokazuje da razmišlja onako kako su razmišljali naši preci i uči svoju decu da vole Rusiju.

Sve nas vezuje ne samo zajedničko slovensko poreklo, jezik, vera, tradicija, kultura, već i to što smo uvek bili na istoj strani.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na ekonomsku saradnju koja prati prijateljstvo dveju država i precizirao da je robna razmena u prvih šest meseci ove godine povećana. – Uvoz iz Rusije veći je nego što Srbija izvozi u tu zemlju, prevashodno zbog energenata.

Danas ćemo imati prilike da rešavamo probleme koje smo stvorili uglavnom mi sami.

Razgovaraćemo o načinu otklanjanja dugovanja i razvoju srpske poljoprivrede, čime bi i Rusija dobila izvesnu sigurnost u pogledu snabdevanja.

Putin se saglasio da dve države imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a da pred sobom imaju dobru budućnost: – Moskva oko Kosova zauzima principijelan stav koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dveju zemalja već i na međunarodnom pravu.

To je principijelan stav koji neće podleći nikakvoj promeni.

Podržavamo Srbiju i nameravamo da je podržavamo i dalje.

Mi ne trgujemo prijateljstvom.

Predsednik Rusije je podsetio da su pre 70 godina vođene borbe za oslobođenje Beograda, ocenivši da je to bila „zajednička borba za ispravnu stvar“. NIKOLIĆ: BRATE, VLADIMIRE, PONOSIMO SE ŠTO NOSIŠ ORDEN PREDSEDNIK Nikolić odlikovao je Putina za izuzetne zasluge i razvijanje prijateljskih odnosa najvišim priznanjem Republike Srbije, Ordenom na velikoj ogrlici, i tom prilikom gostu se obratio i na ruskom: – Dragi brate, Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden.

Putin je uzvratio da priznanje doživljava kao znak poštovanja i ljubavi Srbije prema Rusiji i njenom narodu: – Uveravam vas da će Rusija, kao i u prošla vremena, uvek prihvatati Srbiju kao najbližeg saveznika i saradnika.

Zahvaljujem na visokom odlikovanju, želim da vas ubedim da ću raditi apsolutno sve da se odnosi između Srbije i Rusije i dalje razvijaju dosledno, kako bi odgovarali interesima naših naroda, i kako bi to bio doprinos pravednijem svetu, a kako bi naša saradnja pomagala rešavanju svih problema i sukoba, za koje želimo da ostanu u prošlosti.- Srbija i Rusija su mnogo toga zajedno uradile u prošlosti.

Verujem da mnogo toga možemo da uradimo zajedno i u budućnosti.

Postoji tendencija rasta privredne saradnje Rusije i Srbije, i ima uslova da ta saradnja bude još bolja.

Predsednici Rusije i Srbije razgovarali su iza zatvorenih vrata oko 20 minuta, a zatim se Putin sreo sa premijerom Vučićem. – Dobro došli u Srbiju, zadovoljstvo mi je što ćete uveličati današnji praznik građana Srbije i Beograda.

Srbija nikada neće zaboraviti učešće ruskih trupa i ogroman broj položenih života da bi bila slobodna – reči su kojima je Vučić dočekao ruskog predsednika, uz procenu da će ga na paradi čekati više od 100.000 ljudi.

Srpski premijer ponovio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da ne odustaje od EU. – Srbija je pokazala da je prijatelj Rusije u teškim trenucima, a ne samo kada je sve lako – poručio je srpski premijer Putinu.

Na samom početku polusatnog razgovora, Vučić je razbio strogo protokolarnu atmosferu, konstatujući za sebe da je „težak čovek“ koji se bavi problemima i životnim stvarima od ogromnog značaja, zbog čega je odmah prešao na ekonomske teme, uputivši gostu molbu u vezi sa „Fijatom“: – To je naše vozilo napravljeno u Kragujevcu i ako možete, omogućite njihov izvoz u Rusku Federaciju.

Vučić je naveo da u prvih osam meseci ove godine naše dve zemlje beleže rast od 29,6 odsto u robnoj razmeni, koja dostiže 2,26 milijardi dolara i da postoji potencijal da se premaši nivo robne razmene iz 2013, koji je bio najviši u istoriji srpsko-ruskih odnosa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Vučić je otkrio da je Putin prihvatio molbu za „Fijat“: – Imam dobre vesti za građane Srbije! Predsednik Putin je, na moju molbu, prihvatio da određenu kvotu „Fijatovih“ vozila iz Kragujevca izvezemo u Rusiju, a dogovorili smo i da ćemo imati slobodniji režim izvoza sira, što je značajno za našu poljoprivredu.

On je ponovio da Srbija neće Rusiji uvoditi sankcije i da ne odustaje od EU: – Sramota me je da ponavljam da nismo uveli sankcije i da ih nećemo uvoditi.

Možda neka druga vlada, ali ova vlada zasigurno to neće učiniti! Vučić je rekao i da je Putin pokazao veliko razumevanje za zapošljavanje radnika, razgovaralo se i o „Petrohemiji“, a srpski zvaničnici su dobili značajnu podršku od ruskih partnera.

Vučić je rekao i da su dve strane na dobrom putu da u potpunosti reše sva otvorena pitanja u vezi sa energetikom.

Vučić se zahvalio gostu i na tome što je Srbija gotovo jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju: – Tu nam je rast izvoza gotovo neverovatan.

Povećaćemo naše sposobnosti kako bismo povećali i ponudu.

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu i da od toga neće odustati, a da je zahvalna Rusiji što to poštuje i ne pritiska je da od evropskog puta odustane. AKREDITOVANO SKORO 1.000 NOVINARA IZ VIŠE OD 60 MEDIJA ZA praćenje Putinove posete bilo je akreditovano čak 912 novinara iz više od 60 medijskih kuća, a samu paradu pratile su oči 300 snimatelja i foto-reportera.

Atmosfera dobrodošlice vladala je i među novinarima, pa su pojedini pripremili čak i transparente sa prijateljskim porukama ruskom lideru.

Tako je Radojka Tmušić Stepanov, novinarka iz Novog Sada, dopisnica RIA Pobede iz Rusije, na platnu, u pres-sali Palate „Srbija“ ispisala poruku „Vladimire, Vladimiroviču, dobrodošli u Srbiju“ u nadi da će bar na tren privući Putinovu pažnju.

Dešavanja iz Beograda uživo su prenosila dva ruska kanala: Rosija 1 i Rosija 24. – Ruska Federacija je uvek štitila Srbiju, ali i Srbija je pokazala da je prijatelj Rusije i u teškim trenucima.

Putin je poručio da zemlje kao što je Srbija sada imaju priliku da zauzmu važno mesto na ruskom tržištu: – Za srpsku privredu je povoljan trenutak da nađe što bolje mesto na ruskom tržištu – ocenio je predsednik Rusije, uz potvrdu da se trgovinska razmena dveju zemalja povećava i da je zabeležen porast ruskih investicija u Srbiju.

One danas iznose oko tri milijarde dolara, a po uverenju ruskog predsednika, mogu biti udvostručene.

Povećana je isporuka srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju u iznosu od 150 miliona dolara, a Rusija je zajedno sa kompanijama iz Evrope spremna da ulaže u srpski agrar.

MEDALjON, PA OBEĆANjE PRE POZDRAVA KADA je Vučić pratio ruskog predsednika do aviona, Putin mu je pri ulasku poručio: – Dragi prijatelju, šta god od Rusije za svoju zemlju budeš tražio, lično ću se postarati da to i dobiješ! Inače, premijer je visokom gostu iz Moskve poklonio medaljon, koji je specijalno naručio za ovu priliku i lično platio.

Na medaljonu su ugravirani spojeni grbovi Srbije i Rusije.

Govoreći o političkim odnosima, Putin je rekao da su oni čvrsti i da se Rusija zalaže za regulisanje kosovskog pitanja na osnovu Rezolucije UN 1244.

Ruski predsednik je iz Beograda poručio i da očekuje nastavak konstruktivne saradnje sa OEBS-om, uz podršku Srbije koja će tokom 2015. predsedavati ovoj organizaciji.

Putin je naveo da je ruska strana uložila u Naftnu industriju Srbije dve milijarde dolara i da je spremna da uloži još jednu milijardu, a da je kompanija „Lukoil“ do sada uložila skoro 400 miliona dolara.

Kao važne oblasti za saradnju dveju zemalja apostrofirao je energetiku, mašinogradnju i poljoprivredu, podsetivši da je Rusija Srbiji dala kredit od 800 miliona dolara za razvoj železnice i da se upravo realizuje prva tranša tog kredita.

Prvi čovek Rusije došao je u pratnji čak 15 najbližih saradnika, među kojima su bili pomoćnik Jurij Ušakov, pres-sekretar Dmitrij Peskov, ministri energetike i civilne zaštite, rukovodioci carinske i migracione službe, glavnokomandujući Vazduhoplovstva, šef Federalne službe bezbednosti, čelnici „Gasproma“ i „Ruskih železnica“…

Inače, predsednik Rusije u Palati se sreo i sa prvim čovekom RS Miloradom Dodikom.

Putin je najavio da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić 9. maja sledeće godine prisustvovati godišnjici obeležavanja pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

Posle zvaničnih razgovora, državnici su krenuli na vojnu paradu.

Iznad Beograda se pojavila duga. POLITIKA ŠTETI “JUŽNOM TOKU“ VIŠE milijardi dolara vredan gasovod ne možemo da gradimo ako naši partneri razmišljaju o tome da li je on potreban.

To je kao u ljubavi, ona može biti srećna samo ako dva učesnika divnog procesa žele da nastave te odnose – rekao je Putin, govoreći o „Južnom toku“.

Ali, dodao je, tako je bilo i oko „Severnog toka“: – A sada kažu „hvala“, jer se pokazao kao koristan.

Isto važi i za „Južni tok“.

Ubeđen sam da je on pogodan za evropske korisnike, jer smanjuje tranzitne rizike.

Međutim, „Južni tok“ je povezan sa političkim pitanjima i tu politika šteti ekonomiji.

O mogućnosti da ove zime dođe do energetske krize, Putin je naveo da je neće biti ruskom krivicom: – Imamo resurse da zadovoljimo potrebe Evrope i Azije, ali postoje tranzitni rizici.

Ukoliko ukrajinski partneri nedozvoljeno uzimaju gas iz gasovoda, onda ćemo smanjivati obim isporučenog gasa, ali se nadam da do toga neće doći. SLUŽENA DOMAĆA HRANA NA meniju radnog ručka ruske i srpske delegacije, služila su se isključivo jela iz domaće kuhinje.

Za predjelo su bili goveđa i svinjska pršuta, pite, gibanice i proja, sirevi, ajvar, prebranac.

Kao glavno jelo poslužene su supe i čorbe, zatim jagnjetina, svinjetina, roštilj i riba.

Ostavi poruku