Vlada treba odgovorno civilno društvo, da bi je činilo boljom, izjavio je večeras ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majkl Kirbi i podsetio da smo mogli da vidimo šta „Srbi mogu, kad se udruže“, u maju, tokom poplava. To je bio primer vraćanja Srba i Srbije svojim korenima, a to je filantropija, koja je obeležavala 19. i prvu polovinu 20. veka na ovim prostorima, rekao je Kirbi na proslavi 15 godina rada Trag fondacije.

Pre toga, teško sam mogao da zamislim da zajednički, navijači Zvezde i navijači Partizana i ljudi sa dredovima, pune vreće peskom, naveo je Kirbi.

Prema njegovoj oceni to je bio primer da na ovim prostorima filantropija napreduje.

Kirbi je pozvao Srbe da što više zajednički istupaju, ne samo u kriznim situacijama i tako podstiču vladu na pametne poteze.

Na primeru solidarnosti iz maja, želim da ubuduće vidim više takvih slika, da Srbija više napreduje i postane bolje društvo, poručio je on.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički navela je da je ljudsko- građansko uključivanje neophodan deo društva.

Neophodno je da te akcije budu stvarne, bilo humanitarne, bilo praktične ili promocije vrednosti, tamo gde nije neophodno čekati da se angažuje država, bez toga ne možemo da izađemo iz situacije u kojoj se Srbija nalazi, zaključila je ona.

Trag fondacija, kao nezavisna domaća neprofitna organizacija, usmerena na lokalnu zajednicu u Srbiji, je za 15 godina podržala 1.200 lokalnih inicijativa širom Srbije sa pet miliona dolara na promociji građanskog aktivizma, filantropije i pozitivnih društvenih promena.

Na svečanosti je predstavljena nova direktorka fondacije Biljana Dakić Đorđević koja stupa na dužnost 1. novembra .

Ostavi poruku