Košarkaši Partizana NIS su doživeli previsok poraz (92:65) na otvaranju sezone Evrokupa u Viljnusu. Čak i kada se uzmu u obzir svi problemi kluba iz Humske, od hronične besparice trenutno kulminacionog nivoa do nekompletnosti.

Pa nije valjda Lijetuvos ritas moskovski CSKA od koga su neke generacije crno – belih, u bližoj i daljoj prošlosti znale drastično da izgube, ali i da dobiju kao pršlosezonski sastav.

Vremena su se promenila, kao i vrsta takmičenja, ali i tim, koji je obeležio srpsku košarku u tekućem milenijumu, ali…

Kada se sve stavi na vagu, čak i upozorenja trenera Duška Vujoševića, pre gostovanja u glavnom gradu Litvanije, da se ničemu (osim poraza) ne bi trebalo nadati, u vazduhu lebdi pitanje – crno – beli, može li još gore posle duela sa timom u večitoj senci jednog Žalgirisa. Ritas nije sigurno amaterska grupa, naprotiv, ali ni bivši evroligaš nije baš očekivao turističku grupu iz Beograda.

Od 18 utakmica, zapadne i istočne konferencije Evrokupa, jedino su belgijski Šarloa i letonska Riga (za dva poena), doživeli ubedljivije poraze od aktuelnog i dugogodišnjeg srpskog šampiona, sa ništa kraćim evroligaškim stažem.

Nismo toliko naivni da upadnemo u zamku poređenja „baba, žaba i, daleko punijeg rostera”, ali, aman… Verujemo i da je iskusni kouč, uprkos teškoćama na koje konstantno skreće pažnju, bio umereno zgranut amaterskim greškama izabranika.

SPEC.

Partizan je u kombinaciji ABA lige i Evrokupa vezao tri poraza, a sledi nedeljno gostovanje Olimpiji, pa u Pionir 22. oktobra stiže turski Banvit. – Prvo poluvreme smo odigrali za zaborav, čak 15 izgubljenih lopti, a do kraja utakmice, broj se popeo na 25.

To je nedopustivo loše, a takve greške su se često dešavale u prvoj liniji, pa su igračima Ritasa, kao na tacni servirane šanse kontranapada, koje su skoro redovno i realizovali – komentarisao je Vujošević posle utakmice.

Kada se krene od pregršt lako izgubljenih lopti, onda ne može da se očekuje da se obave i zahtevniji zadaci, poput odbrane pik en rola, što je rivalu, inače dobro poznatom po solidnom šutu, ostavili prostora da ubace 12 trojki.

Crno – beli starteg je konstatovao da ni bolji skok (38-27) nije mogao da bude kompenzacija za ono što je prosutom pomenutim izgubljenim loptama. – Dobro su poznati klupski problemi, kao i to da smo gostovali jednoj veoma dobroj ekipi, koja ume da koristi prednosti domaćeg terena, ali nismo smeli da dozvolimo, ne samo visok poraz, već i onoliko grešaka.

Za to nema opravdanja, kao ni za mojih šest izgubljenih lopti – samokritički će Đorđe Gagić, koji je, pored Milutinova, jedini sa dvocifrenim (12) poenterskim učinkom.

Požrtvovavni centar se osvrnuo i na relativno brzo sakupljene lične greške. – To ne sme da mi se ponovi, a u Viljnusu nije bilo prvi put ove sezone.

Iz najbolje namere poletim, u žaru borbe – priča Gagić, mada nema velike koristi od reči kada se desi havarija kao crno – belima u Evrokupu.

Sagovornik na kratko vraća film, koji ne bi smeo da se ponovi. – Kada smo se trudili da uhvatimo kakav, takav priključak, barem smanjimo razliku, ni to nije polazilo za rukom, Lijetuvos ritas je već bio šuterski raspoložen.

Ili one naše šanse, nije važno koliko ih je bilo, kada bi se našli u prilici da napravimo kontre, greške su se samo ređale – ne propušta Gagić da pođe od ličnog primera.

Da je valjalo u Viljnusu, nije.

Ali, kako bi rekao Vujošević: „Tu smo da radimo teške stvari”, dodali bi, koje bi bile lakše bar sa još jednim pojačanjem, kompletno oporavljenim Milutinovićem, ili Milosavljevićem.

Ostavi poruku