Amerikanci i Evropljani razmišljaju o ukidanju sankcija Moskvi ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin pruži nove garancije o smirivanju situacije, piše francuski list „Figaro“ (Le Figaro).

Pariski dnevnik konstatuje da je prvi znak „otopljavanja“ u odnosima Rusije i Zapada bilo gotovo „blagonaklono“ ćutanje Kremlja pred vazdušnim napadima američke avijacije protiv Islamske države u Siriji, a potom je Putin ruskim trupama angažovanim u ukrajinskoj krizi naredio da se vrate u kasarne.

Treći znak smanjenja napetosti na ovoj relaciji, navodi se dalje u tekstu, bilo je zbližavanje američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, u sredu u Parizu, po pitanju razmene informacija o Islamskoj državi i zajedničke borbe protiv terorističke pretnje.

Da li je reč o toliko očekivanom popuštanju Zapadnjaka, koji su od proleća u „hladnom miru“ sa Rusijom, pita se pariski dnevnik.

Zvanično, SAD tvrde da je još isuviše rano razmišljati o ukidanju sankcija, a i Pariz smatra da se još nisu stekli uslovi za okončanje krize, ali iza kulisa zapadne prestonice očito pripremaju „normalizaciju“ odnosa sa Rusijom, napominje „Figaro“.“Osim zemalja Istočne Evrope, koje rusku pretnju stavljaju u vrh svoje spoljnopolitičke agende, većina zapadnih zemalja su nestrpljive da zakopaju ratne sekire sa Moskvom“, ocenjuje francuski list.

Francuska treba, navodi se u tekstu, da donese odluku o prodaji „mistrala“ Rusiji do kraja oktobra, dok London i Berlin žele da sačuvaju svoje ekonomske interese sa Rusijom, a SAD sanjaju o tome da se povuku iz Evrope i sa Bliskog istoka.

Tu su još dve teme koje, takođe, igraju ulogu u želji za obnavljanjem odnosa sa Kremljom – iransko nuklearno pitanje i sirijska kriza, pošto u oba slučaja Moskva, koja je saveznica i Teherana i Damaska, može da odigra posredničku ulogu ili „pokaže zube“, ističe „Figaro“.

List navodi reči američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Entonija Blinkena, koje su „prošle relativno neprimećeno“, da bi ukidanje sankcija Rusiji moglo da bude predmet razgovora „u narednim nedeljama“, kako je rekao prošle nedelje u Londonu, ukoliko Rusija nastavi da pokazuje znake smirivanja.

I jedan francuski zvaničnik je tu mogućnost pomenuo na marginama konferencije UN u Njujorku, rekavši da je „danas logično spremati se za ukidanje sankcija“ uz napomenu da će trebati vremena da se takva odluka sprovede u Evropi, navodi pariski dnevnik.“Figaro“ podseća da je Bela kuća pre šest meseci želela da izoluje Putina kako bi ga kaznila zbog „aneksije Krima i intervencije ruskih oružanih snaga na istoku Ukrajine“ dok danas, kako se ističe u tekstu, izgleda računa na ponovnu saradnju sa Rusijom i čak planira novo „resetovanje“ odnosa.

Francuski list ocenjuje i da bi Putin, „koji ume bolje od ikoga drugog da iskoristi razilaženja i sumnje evropskih zemalja“, mogao da izađe kao „veliki pobednik“ iz „megdana“ sa Zapadom.

U tekstu se navodi i mišljenje direktora za strateški razvoj instituta Ifri Toma Gomara, koji smatra da se prvi put od početka krize stiče utisak kako su Rusi svesni štete prouzrokovane u odnosima sa Zapadom.

Izgleda da upravo u trenutku kada sankcije možda počinju da daju efekat, Zapadnjaci razmišljaju da ih ukinu, zaključuje „Figaro“ uz komentar da bi najavljeno „otopljenje“ moglo da se konkretizuje na samitu u Milanu, a bilo bi dobra vest i za saveznike Moskve, naročito za sirijskog predsednika koji umnogome duguje svoj opstanak Iranu i Rusiji.

Ostavi poruku