Daj Bože da dam gol Crvenoj zvezdi i da pobedimo, pa taman ga više ne dao do kraja karijere, odgovorio je Branko Ilić spremno na šaljivo pitanje jednog od prijatelja šta će da uradi ukoliko zatrese mrežu na 147. večitom derbiju. Ilić je nedavno stigao u Partizan, ali je i za kratko vreme, što zahvaljujući saigračima, što celokupnoj atmosferi u pripremi najvažnijeg meča u srpskom fudbalu shvatio koliko je derbi važan i koliko sve druge utakmice u trenutku gube na značaju kada se približi okršaj sa večitim rivalom.

Otud se Ilić već danima polako psihički priprema, ne krijući da oseća malu dozu adrenalina zbog svog prvog derbija u dresu crno-belih. – Razmišljao sam minulih dana o utakmici, pripremao se za ono što očekuje tim i mene lično.

Do sada sam derbije pratio kao navijač, još iz klinačkih dana, a sada ću eto imati priliku i da prvi put igram taj meč, koji svima mnogo znači.

Moji saigrači i treneri su dosta puta govorili koliko je ta utakmica bitna, pa na osnovu svega toga i nekog ličnog utiska, stečenog u samoj pripremi, rekao bih da je to mnogo više od igre – kaže za “Sport” Branko Ilić. – Svakako će biti teško, jer u derbiju nema značaja ni forma, ni pozicija na tabeli, to je fudbal sa svojevrsnom igrom nerava, kojoj pobeđuje jači, rešeniji, inspirisaniji, spretniji, pa i srećniji.

Nadam se da će to i ovoga puta biti Partizan.

Osećate li tremu zbog činjenice da vam je predstojeći derbi prvi u karijeri?POZICIJA U TIMU JOŠ NEIZVESNATrener Marko Nikolić je letos insistirao i učinio najveći deo posla da Branko Ilić obuče Partizanov dres i to kao pojačanje u poslednjoj liniji, ali, silom prilike je defanzivca u poslednjih nekoliko utakmica dovela u vezni red.

Upitan da li bi prvi derbi u karijeri voleo da odigra na svojoj prirodnoj poziciji štopera ili na mestu zadnjeg veznog, Ilić kaže: – Verujte mi da mi je to potpuno nebitno.

Igraću tamo gde odluči trener Marko Nikolić i daću sve od sebe da doprinesem u pobedi Partizana. Činjenica je da je moja pozicija u defanzivi, ali mi odgovara i u manevru, tako da neće biti problema samo da se mi radujemo na kraju – ističe Ilić. – Još ne i ne bih to nazvao tremom.

To je samo povišeni adrenalin, koji će doživeti kulminaciju kada krenemo ka stadionu, u klupskom autobusu.

Bez obzira što sam iskusan fudbaler, derbi je nešto posebno i onaj kome bar malo ne proključa krv verovatno nije ni spreman za odigravanje takve utakmice.

Verujem da ću, zajedno sa saigračima, spremno dočekati utakmicu i da ćemo plod toga ubrati posle 90 minuta novih uspehom.

Oseća li se u svlačionici Partizana da se derbi približava? Pričate li sa saigračima o meču? – Pričamo, pripremamo se, gledamo video materijal sa utakmica rivala i oseća se da je meč pred vratima.

Ipak, čini se, da je meč reprezentacija Srbije i Albanije i sve ono što se dešavalo pomalo amortizovao derbi i pomerio ga u senku tih nemilih scena.

Verujem da će u naredna dva dana ta sportska tenzija derbija biti znatno intezivnija.

Rekoste da ste posmatrali neke mečeve Crvene zvezde.

Kako biste ocenili protivnika? – Mogu da kažem samo najbolje o rivalu.

Gledao sam i neke njihove mečeve na TV, evo sada smo im se posvetili i u pripremi duela.

Radi se o veoma kvalitetnom, agresivnom timu, sa dosta dobrih igrača.

Zato se temeljno pripremamo kako da im se suprotstavimo na ekipnom, ali i na individualnom nivou.

Bitno je da pre svega bude tim i da, kao i do sada, radimo jedan za drugoga na terenu, pa uspeh neće izostati.

Dakle, verujete u uspeh Partizana? – Apsolutno.

Ali, svesni smo svi da će biti teško, jer derbi je – derbi.

Tu ne možete da pričate ko je u prednosti, ko ima kakve igrače, ko je u boljoj formi.

U ovom slučaju naša mala prednost su samo domaći teren i navijači, koji će sigurno ispuniti tribine, a za sve ostalo ćemo morati da se izborimo na terenu – jasan je Branko Ilić.

NEJCA NE POZNAJEM DOK DERBI NE PROĐEPre nekoliko dana Branko Ilić i Nejc Pečnik su se zajedno borili u dresu reprezentacije Slovenije, a u subotu će dva prijatelja biti na suprotnim stranama.

Ilić otkriva da je boravak u nacionalnom timu protekao upravo u šaljivom peckanju na tu temu, da je čak pao i „dogovor o prekidu prijateljstva”. – Sve vreme boravka u reprezentaciji Nejc i ja smo se šalili, prozivali…

On je zaista sjajan momak i dobar prijatelj, ali smo se dogovorili da prijateljstvo prestaje kada se vratimo u Beograd, sve dok ne prođe derbi – smeje se Ilić.

Fudbaler takođe otkriva da neki prijatelji „zvezdaši” dolaze u Beograd da ga podrže. – Moja porodica se podrazumeva, oni su uz mene, ali za derbi stiže i dosta prijatelja iz Slovenije.

Neki od njih navijaju za rivala, pa sam i njih upozorio da dobro razmisle kome će da pruže podršku u subotu – šali se Ilić.

Ostavi poruku