Ugledni američki list „Vašington post“ pita se zašto je Evropska fudbalska unija (UEFA) uopšte dozvolila da se odigra meč visokog rizika izmedu Srbije i Albanije, koji je u utorak prekinut zbog incidenata izazvanih političkom provokacijom albanske strane.“Glavno pitanje je zašto je UEFA dozvolila da se u istoj grupi kvalifikacija za prvenstvo Evrope nađu Srbija i Albanija“, kaže se u uvodniku „Vašington posta“.

Autor teksta podseća da je devedesetih godina „NATO vodio rat na Kosovu, čiju je nezavisnost u međuremenu priznao deo sveta, dok ga Srbija još smatra svojim delom“.“Radi se o teritoriji koju uglavnom naseljava albansko stanovništvo, kojem pripada i veći deo fudbalske reprezentacije Albanije.

I da su delegacije obeju zemalja uveravale kako će sve proteći u najboljem redu, iskustvo iz prošlosti trebalo je da natera barem nekoga u UEFA da se zapita sta bi moglo da krene po zlu“, konstatuje „Vašington post“ i dodaje da ono nije prvi slučaj katastrifalnog planiranja UEFA.“Prilikom kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2008. u istu grupu stavljeni su Azerbejdžan i Jemenija, i UEFA nije učinila ništa“, navodi „Vašington post“.

Autor ističe da su na kraju ove dve zemlje koje su ranije vodile rat oko oblasti Nagorno-Karabah odlučile da izbegnu incident i otkažu meč.

Vašington post takođe podseća da UEFA, rukovođena upravo željom da se izbegnu konflikti, nije stavila u istu grupu Španiju i Gibraltar na žrebu za kvalifikacije za EP.

Ne bi li za sve bilo bolje da je UEFA učinila za Srbiju i Albaniju isto ono što je uradila za Španiju i Gibraltar, jednostavno ih razdvojila, pita se na kraju autor Vašington posta.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je u utorak na stadionu Partizana pred kraj prvog poluvremena nakon što se iznad terena pojavila bespilotna letelica sa zastavom tzv.

Velike Albanije, posle čega su usledili incidenti.

UEFA je pokrenula istragu povodom ovih incidenata i 23. oktobra će doneti odluku o eventualnoj kazni.

Ostavi poruku