MILANO – Ruski predsednik Vladimir Putin je večeras stigao u Milano iz Beograda, gde je tokom šestočasovne posete razgovarao sa državnim vrhom Srbije i prisustvovao vojnoj paradi podovom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda.

Putin, koji je u Milano stigao da bi prisustvovao dvodnevnom Azijsko-evropskom samitu (ASEM), večeras bi trebalo da se sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, uoči sutrašnjeg zvaničnog bilateralnog susreta između lidera Rusije i Ukrajine, objavila je italijanska agencija ANSA.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je za rusku agenciju Tas rekao da je sastanak sa Merkelovom nešto odložen zbog promena rasporeda, kao i da se nada da će vreme susreta biti dogovoreno do kraja dana.

Očekuje se da će večeras lideri ASEM-a prisustvovati večeri u organizaciji predsednika Italije Đorđa Napolitana, a očekuje se da će se nakon večere Putin sastati sa Napolitanom, navodi Tas.

Savetnik Putina Jurij Ušakov je izjavio da će ruski predsednik i nemačka kancelarka razmeniti mišljenja o bilateralnim odnosima, sa posebnim fokusom na situaciju u Ukrajini.

Pored toga, Putin i Merkelova će razgovarati o primeni sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine, kao i obezbeđivanju nesmetanog snabdevanja Evrope ruskim gasom tokom predstojeće zime.

Forum ASEM se zvanično otvara sutra ujutro, a prisustvovaće mu rekordan broj svetskih državnika – 51, navodi Ansa.

Očekuje se da će na samitu biti reči o ekonomskoj krizi, naporima u borbi protiv starih i novih pretnji, uništenju oružja za masovno uništenje, kao i o ukrajinskom problemu.

Ostavi poruku