NjUJORK – Svet gubi bitku sa ebolom od koje će do decembra oboleti još hiljade ljudi, upozorio je šef misije UN za ebolu Entoni Banbari.“Bolest se širi brže nego što mi reagujemo i pobeđuje u trci“, rekao je Banbari Savetu bezbednosti UN, preneo je BBC.

On je u utorak putem video linka iz zapadne Afrike upozorio SB UN da će se svet, ukoliko širenje ebole ne bude odmah zaustavljeno, „suočiti sa situacijom bez presedana za koju nema plan“.“Ako ne preduhitrimo krizu, ako ne ostvarimo ciljeve i broj inficiranih ebolom drastično poraste, kao što neki predviđaju, plan koji imamo ne može se primeniti na razmere takve nove krize“, rekao je on.

Banbari je tražio više novca za izgradnju centara za lečenje ove bolesti i više medicinskog osoblja za rad u njima.

Prema najnovijim procenama SZO, stopa obolevanja bi mogla dostići između 5.000 i 10.000 novih slučajeva nedeljno u roku od dva meseca ako ne budu intenzivirani globalni napori da se zaustavi širenje virusa ebole.

U najnovijoj epidemiji ebole do sada je ovim virusom zaraženo ukupno 8.914 ljudi, uključujući one koji su umrli, a SZO je objavila da očekuje da će broj obolelih do kraja nedelje dostići 9.000.

Ostavi poruku