KOLIKO je god bilo nelogično što je Neven Subotić, najbolji štoper Bundeslige, grejao klupu kod Siniše Mihajlovića u trci za Brazil, tako je pred start kvalifikacija za EURO 2016. za nacionalni tim Srbije priličan udarac njegov „otkaz“.

Naime, stub odbrane Borusije iz Dortmunda, kako je objasnio selektor Dik Advokat, ne oseća više potrebu da igra za „orlove“.

Koji je razlog? Mihajlovića, koji ga je držao zakucanog na klupi iako je Neven bio najbolji štoper Bundeslige i Lige šampiona u tom periodu, više nema.

Pošto se potpuno oporavio od operacije ukrštenih ligamenata i zaigrao veoma dobro, selektor Dik Advokat je imao razumevanje za njegovo odbijanje za meč sa Francuskom u septembru.

Zvao ga je, tada, zvao ga je i sada.

Pogled odmah ide ka čelnicima Saveza, ali je i to stranputica jer su se predsednik Tomislav Karadžić i generalni sekretar Zoran Laković borili i izborili za Nevena u decembru 2008. u utakmici za pasoš sa SAD, Nemačkom, BiH i Hrvatskom! Fudbaler za koga Mančester junajted želi da plati 25 miliona evra je ovu odluku doneo sam, tvrde mnogi koji su bar malo upoznali Subotića.

Nevenu je važan ambijent, u selekciji Srbije se nije „pronašao“ kao, recimo, u Majncu ili Borusiji iz Dortmunda.

Treba se setiti samo da je mogao da ode u Mančester junajted pre godinu i po dana bez obeštećenja, a on je odlučio da produži ugovor sa „milionerima“ uz objašnjenje: – Ja sam u Borusiji srećan, meni je to važnije od novca…

Ova rečenica sve govori.

Neven ne sluša Cecu, Šabana već težak hard-rok, on ne letuje u hotelima sa „iks zvezdicama“ već luta sa drugovima iz detinjstva u „kamperu“ po Evropi, umesto izlazaka, što je sasvim logično za mlade momke, on se uglavnom bavi svojim humanitarnim fondom „100 odsto fudbal“ i hrani decu Afike, buši bunare, pravi pumpe za vodu… – Pored Borusije, humanitarni fond je najvažniji deo mog života.

Kad vodiš Fondaciju važno je da obiđeš i upoznaš ljude kojima pomažeš – izjavio je letos Neven prilikom boravka u Etiopiji, gde je otvorio narodnu kuhinju, napravio nekoliko bunara, organizovao fudbalski turnir za lokalno stanovništvo.

Subotić je igrao za Srbiju standardno od 2009. čak 36 mečeva (dva gola), sve do dolaska Siniše Mihajlovića.

Neven ne želi više da nosi dres „orlova“, i to je njegov izbor.

Poštenije je reći „doviđenja do“ (kako kaže njegov menadžer) ili zbogom (kako je protumačio Advokat) nego da je dolazio u reprezentaciju da otaljava posao.

Ostavi poruku