BEOGRAD – Funkcioneri Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić i Petar Petković saopštili su danas da napuštaju stranku, dan pošto je to učinio osnivač i dugogodišnji lider te partije Vojislav Koštunica.

Samardžić je u pisanoj izjavi Tanjugu rekao da je Izborna skupština DSS od 12. oktobra napravila korenit preokret u programskom i personalnom pogledu.“Tokom unutarstranačke kampanje, kao i u programskom govoru novoizabrane predsedice Stranke, Sande Rašković Ivić, promovisana je nova ideja ‘suverenizma’, koja treba da zameni dosadašnju noseću ideju o političkoj i vojnoj neutralnosti“, tvrdi on.

Samardžić je naveo i da je to ogromna razlika i veliko pomeranje u temeljnom opredeljenju DSS.

Samardžić je dodao i da je glasanje za članove Glavnog odbora pokazalo je da, uz nekoliko izuzetaka, nisu izabrane pristalice platforme Miloša Aligrudića.

Prema njegovim rečima, među njima je najveći broj osnivača i stranačkih uglednika koji su podržali program u potpunoj saglasnosti sa dosadašnjom politikom DSS, koju je utemeljio i vodio Koštunica.“Ovo su razlozi koji me navode da istupim iz DSS – u stranku sam ušao iz političko-programskih razloga i iz istih razloga je napuštam – ne mogu da vidim sebe u stranci tog imena kako pluta niz struju koja Srbiju vodi u propast“, rekao je Samardžić.

Petković je, u takođe pisanoj izjavi, rekao da su nažalost, kadrovske promene u DS S, koje su bile potpuno prirodne, dovele do potpuno neprirodnih programskih promena u DSS.“Žila kucavica Programa DSS jeste politička i vojna neutralost za koju se svog snagom zalagao njen utemeljivač Vojislav Koštunica“, naveo je Petković.

On je naveo i da „kako u kampanji pre izbora, tako i u nastupima odmah nakon izbora, Sanda Rašković Ivić je promenu programa stranke postavila kao glavni zadatak u narednom periodu, zalažući se da „ideju neutralnosti koju smo promovisali i zastupali, treba da evoluira u ideju suverenizma“. „Pod izgovorom da suverenizmom DS S treba da se približi Rusiji, skrivena je opasnost koja zapravo Srbiju udaljava od Rusije, a približava je Evropskoj uniji“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, kao što Ustav predstavlja branu otimanju Kosova, tako i politička neutralnost predstavlja branu ulaska Srbije u EU“.

Petković je naveo i da druga promena na kojoj insistira Rašković Ivić je „takozvana demokratizacija stranke“, dodavši da je izborna kombinatorika koju je Rašković Ivić odobrila „dovela do toga da je oko četrdesetak prvaka DSS, bukvalno izbrisano na izbornoj skuštini, budući da nijedan nije prošao za člana Glavnog odbora“.

Pročitajte još:* Koštunica napustio DSS; Rašković Ivić: Otišao kad je najteže * Sanda ubedljivo pobedila

Ostavi poruku