U SVOM „državničkom koferu“ ruski predsednik Vladimir Putin sutra u Beograd donosi pet ključnih poruka Kremlja: da je Moskva zadovoljna pozicijama Srbije u vezi sa Ukrajinom, da očekuje našu pomoć u rešavanju krize kada preuzmemo predsedavanje OEBS, da ne odustanemo od „Južnog toka“ i da će nastaviti da pomaže oko KiM i u oporavku posrnule srpske privrede.

Treća Putinova poseta Srbiji u poslednjih 13 godina, koja je već danima praktično spoljnopolitička tema „broj jedan“ u svetu, mogla bi da rezultira i konkretnim ekonomskim dogovorima.

Da Putinova poseta i prisustvo na vojnoj paradi povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, neće isključivo nositi protokolarni predznak, govori i činjenica da ruska delegacija broji skoro 150 ljudi, a da je u pratnji predsednika čak 18 visokih državnih funkcionera, uključujući Putinovog pomoćnika Jurija Ušakova.

U fokusu Zapada neće toliko biti Putinovi razgovori sa Nikolićem i Vučićem, koliko obraćanje ruskog predsednika na vojnoj paradi.

Kako tvrde naši diplomatski izvori, hoće li Zapad krenuti s jačim „zavrtanjem ruku“ i novim pritiscima da se priključimo odlukama EU i uvedemo sankcije Rusiji, u najvećoj meri zavisiće od oštrine Putinovog govora.

OD VUČIĆA MEDALjON NA POKLON PREMIJER Aleksandar Vučić će ruskom predsedniku pokloniti zlatni medaljon, koji je specijalno naručio za ovu priliku i lično platio.

Kako saznajemo, na medaljonu su ugravirani spojeni grbovi Srbije i Rusije.

Prema našim informacijama, ambasadori nekih zapadnih zemalja već su zatražili prijem kod šefa diplomatije Ivice Dačića u danima nakon Putinove posete.

Ministar Dačić već danas će se sresti sa američkim senatorom Kristoferom Marfijem, koji je stigao u dvodnevnu posetu Srbiji, u okviru balkanske turneje, a u cilju pružanja podrške zemljama regiona na putu evroatlantskih integracija, saopšteno je iz Ambasade SAD.

U srpskom državnom vrhu poručuju da naše pozicije ostaju iste: Srbija ne beži od obaveza da tokom pregovaračkog procesa, do prijema u EU, uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom, ali nećemo ugrožavati sopstvene interese narušavajući odnose sa Rusijom, jer to ne čine ni neke evropske zemlje.

Maja Kocijančič, portparol šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, poručila je da je Srbija, kao zemlja koja pregovara o članstvu, prihvatila obavezu da postepeno usklađuje svoju politiku sa evropskom: – Očekujemo da Srbija i tokom Putinove posete zadrži svoju proevropsku poziciju.

I predsednik Tomislav Nikolić je rekao da u bliskoj budućnosti očekuje pojačane pritiske EU da uvedemo sankcije Rusiji, ali da će naš argument biti da ni sama Evropa nema zajedničku spoljnu politiku o bilo kojem pitanju, uključujući priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije, što je mnogo ozbiljnije nego uvođenje sankcija jednoj državi.

Naš nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković ne isključuje jačanje pritisaka na Srbiju, čiji bi „okidač“, po njemu, upravo mogla da bude Putinova poseta: – Očekujem da, ipak, ruski predsednik neće dovesti domaćine u nepriliku oštrim izjavama na paradi.

Ukoliko ih, pak, bude, raspored diplomatskih poseta Srbiji sa Zapada biće više nego zgusnut.

DUG “PETROHEMIJE“ PREMA našim izvorima, juče je održan sastanak predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića sa ruskim predstavnicima oko rešavanja dugovanja „Petrohemije“ NIS-u.

Dve strane su blizu rešenju da se dugovanja konvertuju u udeo u vlasništvu.

Ostavi poruku