PARTIZAN će u sredu (18.30) u Viljnusu ispisati prvu klupsku stranicu Evrokupa, protiv Lijetuvos ritasa, ekipe s kojom se ranijih godina sretao u Evroligi.

Tim iz litvanske prestonice je prošlog proleća, iako prvoplasiran u ligaškom delu, u plej-ofu propustio priliku da se opet nađe u evropskoj eliti (izgubio u polufinalu od Žalgirisa), ali to ga nije obeshrabrilo da tokom leta opet oformi tim spreman da preko Evrokupa i nacionalnog šampionata krene u poteru za evroligaškom ulaznicom.

Dok najveći rival, Žalgiris, zbog silnih dugova ne može da registruje nove igrače, Lijetuvos ritas ima „zatvoren“ budžet.

Na drugoj strani, Partizan i dalje trese finansijska kriza.

Letos je ostao bez Pavlovića, Bogdanovića, Bertansa, Lovernja, Vestermana i Muslija. – Nijedan kolektiv ne može da pretrpi toliki gubitak, a da mu vitalne funkcije ne budu ugrožene.

Malo je nezgodan raspored.

Grupisalo se mnogo gostovanja.

Ali svaka utakmica je prilika da se napreduje – priča trener Partizana Duško Vujošević.

U timu Ritasa su čak osmorica novalija, koji, pak, nisu promenili višegodišnju fizionomiju igre.

GRUPA EPRVO kolo – sreda: Crveni oktobar – Asesoft (17.30), Banvit – Hapoel Jerusalim (18.00), Lijetuvos ritas – Partizan (18.30). – Pravi su predstavnik litvanske škole, u kojoj je zastupljeno mnogo šuteva za tri poena, igre u tranziciji.

Plene intenzitetom i angažovanjem svih 40 minuta – analizira rivala pomoćni trener crno-belih Velimir Gašić. – Angažovali su trojicu Amerikanaca.

Plejmejker Leslija ima najbitniju ulogu, bek Barona i krilni centar Mozera izvanredno se snalaze u načinu igre Ritasa.

Tu su još litvanski reprezentativci Juskevičijus, Gečevicijus, Orelik i Kavaliauskas, koji imaju zavidan nivo kavliteta.

Njihova „post-ap“ igra je dominantna, ali segment na koji posebno moramo da obratimo pažnju je skok, jer praktično svih pet igrača na parketu uvek idu da osvoje loptu posle promašenog šuta…ŠEŠKUS: CRNO-BELI MLADI I OPASNITRENER Lijetuvos ritasa, Virginijus Šeškus, koji je letos stigao iz Prijenaija, upozrava da bez obzira na to s kakvim problemima je Partizan došao u Viljnus, njegov tim ni slučajno ne sme da se opusti. – Mlada su ekipa, veoma agresivna, tako da moramo da odgovorimo istim intenzitetom, posebno u odbrani.

Murić je njihov najbolji strelac, ali nipošto ne smemo da zaboravimo ostale, niti da olako shvatimo to što u ABA ligi postižu samo 60 poena po meču.

Njihova snažna defanziva produkuje kvalitetan kontranapad, što nas upozorava da moramo što brže da se vraćamo na našu polovinu terena – objašnjava Šeškus.

Ostavi poruku