Dužnost organizatora javnog skupa, odnosno sportske priredbe je da organizuje redarsku službu u cilju bezbednog odvijanja javnog skupa, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

Povodom sinoćnih događaja na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija i pitanja da li je incident mogao biti sprečen, iz MUP-a ističu da organizator sportske priredbe ima obavezu da organizuje redarsku službu u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Zakonom o privatnom obezbeđenju i Zakonom o okupljanju građana.

Takođe, prostor unutar mesta gde se manifestacija održava, u nadležnosti je organizatora i on je zadužen da angažuje adekvatan broj redara čije su dužnosti i obaveze da se staraju o redu unutar skupa i u njegovoj neposrednoj blizini. Organizator je u obavezi da skup prijavi nadležnoj policijskoj stanici, nakon čega MUP obavlja razgovor sa organizatorom, ukazuje na njegove zakonske obaveze, obavlja bezbednosne procene prijavljenog skupa i u skladu sa tim preduzima potrebne mere i radnje. Iz MUP-a podsećaju da se na ovakvim skupovima angažuje određeni broj policijskih službenika. “ MUP, u skladu sa bezbednosnim procenama, izazovima, pretnjama i rizicima angažuje adekvatan broj policijskih službenika za održavanje javnog reda i mira, sprečavanje vršenja prekršaja i krivičnih dela” Takođe, MUP vrši i nadzor nad radom redarske službe koju je organizator angažovao, rečeno je Tanjugu povodom sinoćnjeg incidenta tokom utakmice.

MUP je saopštio da u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, preduzima predistražene radnje u cilju identifikacije osoba koje su učestvovale u puštanju letelice-drona sa zastavom takozvane velike Albanije na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije. Dosadašnjim radom utvrđeno je da je zastavu oteo albanski fudbaler na terenu, a pronađena je kod delegata utakmice, saopštio je MUP Srbije i naveo da policija ima određena saznanja u vezi sa lokacijom sa koje je pušten dron, ali u interesu dalje istrage nije u mogućnosti da saopšti više detalja. U saopštenju se ističe da je pre, za vreme i po završetku utakmice u službene prostorije dovedeno 15 osoba od toga 14 punoletnih i jedno maloletno i navodi da su protiv osam osoba podnete prekršajne prijave, a za 11 osoba biće dostavljen izveštaj nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Ostavi poruku