SHARE

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom da ni SAD, ni međunarodna zajednica, neće priznati nikakve separatističke referendume na istoku Ukrajine, dok je Lavrov istakao da Rusija i SAD nisu zaraćene strane u ukrajinskom konfliktu, čije rešenje treba da traže vlasti u Kijevu i ustanici. “Keri i ja ne predstavljamo zaraćene strane.

Rešenje ukrajinske krize moguće je samo direktnim pregovorima i dostizanjem dogovora između strana u konfliktu”, rekao je Lavrov, naglašavajući da treba ispunjavati dogovore iz Minska, prenele su ruske agencije.

Lavrov je kazao da ti dogovori predviđaju sve poteze za rešavanje krize u Ukrajini, od prekida vatre, do početka političkog dijaloga, a SAD i zemlje Zapada treba “ne treba da smišljaju ništa novo, nego da traže od onih na koje imaju uticaj da potpuno i pošteno ispunjavaju postojeće dogovore”, prenela je RIA Novosti.

Keri je, kako prenosi AFP, rekao da borbe oko aerodroma Donjeck na istoku Ukrajine moraju prestati i da se sve “strane snage” moraju povući iz zone konflikta. “Pucnjava oko Donjeckog aerodroma mora prestati, strane snage i oružje treba da bude povučeno, a svi zarobljenici oslobođeni.

Treba obnovi suverenitet duž ukrajinsko-ruske granice”, rekao je Keri.

U svom izveštaju američka agencija Asošijeted pres prenela je Kerijeve izjave i navela da su sve razlike oko Ukrajine ostale.

RIA Novosti prenela je izjavu Kerija da je sa Lavrovom razgovarao o neophodnosti potpunog sprovođenja sporazuma o prekidu vatre. “Razmotrili smo pitanje Ukrajine i potrebu potpune realizacije svih 12 tačaka sporazuma iz Minska od 5. septembra”, naveo je prema ruskoj agenciji američki državni sekretar.

Keri je, takođe, izrazio očekivanje da će u okviru samita zemalja Evrope i istočne Azije (ASEM) u Milanu 16. i 17. oktobra, na kom se, prema izveštaju medija, mogu sresti ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, nemački kancelar Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, biti određen plan realizacije tih dogovora. “Mislim da će susret u Milanu omogućiti da se odredi raspored realizacije (tih dogovora), koji su već bili ispunjeni, a koji još ne”, rekao je Keri.

Lavrov je, ističući da su razgovori sa Kerijem bili korisni, rekao da “razlike ostaju” ali da je “u zajedničkom interesu da se traže dogovori o tim pitanjiima”.

Prema rečima ruskog ministra inostranih poslova, sva rešenja treba da budu zasnovana na “uvažavajućem dijalogu, ravnopravnim dogovorima i uvažavanju i jednih i drugih interesa”, preneo je TASS.

Lavrov je rekao da je sa Kerijem razmotrio veliki broj pitanja – stanje u Ukrajini, u Iraku, kao i bilateralne odnose.

Strane su se, navodi ruska državna agencija, saglasile da Rusija i SAD mogu efikasnije da sarađuju u oblasti borbe protiv terorizma, koji je po Lavrovu glavna pretnja na prostoru Bliskog istoka i severa Afrike.

Agencije izveštavaju da su se ministri spoljnih poslova dve zemlje dogovorili da prošire obim razmene obaveštajnih podataka o dejstvima džihadista organizacije “Islamska država” (IS).

Prema Kerijevim rečima, i on i Lavrov priznaju da je IS potrebno pobediti. “Saglasni smo da za njih nema mesta u 21. veku”, rekao je američki državni sekretar, dodajući da je dogovoreno da se vidi “šta Rusija može još da učini za podršku iračkim snagama bezbednosti”.

Važna tema razgovora, izveštavaju agencije, bio je Iran. “SAD i Rusija nastavljaju blisko da obavljaju zajednički posao na temi Irana (…) Obe naše strane uložile su mnogo u pregovore ‘šestorke’ (pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke), zajedno sa našim partnerima u UN”, rekao je Keri.

Lavrov je, pak, izrazio uverenje Moskve da je kompromis o sporazumu za iranski nuklearni program moguć do 24. novembra, ali da taj datum nije svetinja. “Uvek pred završetak dugog pregovaračkog maratona, u završnoj fazi, svako hoće da dostigne još nešto više.

Međutim, uveren sam da je kompromis moguć”, rekao je šef ruske diplomatije, naglašavajući da su mnogo važniji kvalitet i suština dogovora. “U današnjem razgovoru sa Kerijem i (šefom francuske diplomatije) Loranom Fabijusom osetio sam da naši partneri polaze od istog principa.

Nadam se da ćemo dostići dogovor”, kazao je Lavrov.

Razgovor u glavnom gradu Francuske između Kerija i Lavrova trajao je duže od tri sata, navode agencije.

SHARE

Оставите одговор