PEĆANAC Dino Fatmir (53), protiv koga je podignuta optužnica u Višem tužilaštvu u Kragujevcu za trgovinu drogom i koji se smatra jednim od najvećih trgovaca marihuanom u Srbiji, član je organizovane kriminalne grupa sa Kosmeta! Ova ekipa, saznaju „Novosti“, bavi se krijumčarenjem većih količina heroina i marihuane iz Albanije, preko Kosmeta u Srbiju.

U ovoj kriminalnoj grupi svaki pripadnik ima unapred određenu ulogu i zadatak, rade na organizovani način i sa mrežom posrednika. – Jedan deo pripremljene opojne droge heroin i marihuane se prodaje kupcima sa područja centralne Srbije, odnosno Beograda i Novog Sada, a drugi, veći deo, preko razgranate mreže „kurira“ transportuje se ka kupcima u zemljama EU – kaže izvor „Novosti“.

SUD U Višem sudu u Kragujevcu za sutra je zakazano suđenje Dinu Fatmiru iz Peći i Vuksanu Gojkoviću iz Kline, koji su optuženi za trgovinu narkoticima.

Suđenje je prvobitno zakazano za 26. septembar, ali je odloženo zbog štrajka advokata.

U pritvoru su od 28. marta ove godine.

Njih dvojicu su „snimili“ inspektori kragujevačke policije i uhapsili nadomak Beograda, nedaleko od jedne benzinske pumpe gde je Fatmir ugovorio prodaju marihuane.

Fatmir, majstor za televizore iz Kline kod Peći, uhapšen je krajem marta sa Vuksanom Gojkovićem (32) na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca sa 101 kilogramom presovane, hibridne marihuane, vredne oko 120.000 evra.

Droga je, pretpostavlja se, bila namenjena za beogradsko tržište, a bila je sakrivena u posebnom bunkeru u 98 paketa.

Policija sumnja da je ovo bio samo jedan od mnogih organizovanih transporta droge, u kojima je učestvovao Dino Fatmir.

Sumnja se da sarađuje sa albanskim narko-kartelom „Kamila“, koji godišnje od prodaje droge zaradi pola milijarde evra, a uz to ima izuzetnu saradnju sa italijanskom mafijom iz Kalabrije, „Ndragetom“.

Vladimir Ivanov, direktor Federalne službe Ruske Federacije za kontrolu obrta droge, pre nekoliko godina je operativcima srpske policije ukazao na ulogu kosovskih Albanaca u krijumčarenju droge.

Prema njegovim saznanjima, kriminalne grupe kosovskih Albanaca imaju i svoju distributivnu mrežu, preko koje drogu krijumčare do zemalja Evropske unije. – Koliki je njihov motiv da prokrijumčare i prodaju heroin, govori i to da je kilogram heroina na Kosovu 10.000 evra, a na narko-tržištu Evrope ide i do 150.000 evra – zaključio je tada Ivanov.

Ostavi poruku