Gruzija je upozorila Rusiju da ne preduzima dalje korake u integraciji regiona Abhazije, navodeći da bi to moglo izazvati nove bezbednosne probleme.

Oštro saopštenje, kako navodi francuska agencija, izdato je nakon što je vođstvo Abhazije u ponedeljak podnelo nacrt sporazuma lokalnoj skupštini prema kojem bi znatno bile ojačane veze između Moskve i Abhazije.

Taj sporazum o „savezništvu i integraciji“, omogućiće izgradnju „zajedničke infrastrukture odbrane“ i stvaranje kombinovanih oružanih snaga Abhazije i Rusije, koja već ima nekoliko hiljada vojnika stacioniranih u regionu, navodi francuska agencija.

U dokumentu se poziva, između ostalog, i na stvaranje zajedničkih struktura bezbednosnih snaga i zajednički privredni i carinski prostor.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije saopštilo je da bi sprovođenje tog sporazuma znatno promenilo situaciju u regionu i „stvorilo dodatne probleme“ po evropsku bezbednost.“Nadamo se da će ruske vlasti odustati od potpisivanja tog, ‘takozvanog’ sporazuma, a u suprotnom to će biti smatrano kao korak prema aneksiji Abhazije sa nastupajućim pravnim konsekvencama“, navedeno je u saopštenju.

Abhazija se, podseća AFP, odvojila od Gruzije nakon građanskog rata devedesetih godina, a posle raspada Sovjetskog Saveza.

U njoj živi oko 240.000 građana koji su umnogome zavisni od pomoći Rusije, prenela je francuska agencija.

Ostavi poruku