BRISEL – Portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Maja Kocijančić danas je oštro demantovala da je EU na bilo koji način umešana u incidente na sinoćnoj utakmici Srbija – Albanija i pohvalila ponašanje srpske policije tokom događaja.“EU nema nikakve veze sa sinoćnim incidentima“, rekla je Kocijančić novinarima i dodala da su u Briselu „razočarani“ zbog prekida utakmice.

Ona je pohvalila profesionalnost srpskih organa bezbednosti tokom utakmice.“Sportski događaji ne bi smeli da se zloupotrebljavaju u političke svrhe, posebno s obzirom na predstojeću posetu premijera Albanije Edija Rame Beogradu“, ukazala je ona.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je pred kraj prvog poluvremena pri rezultatu 0:0, nakon što se iznad terena na stadionu Partizana pojavio dron sa zastavom tzv. velike Albanije, posle čega su usledili incidenti.Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport osudio je danas nasilje i političke provokacije tokom utakmice Srbija-Albanija i odbacio navode pojedinih medija da je insistirao da policija pusti Albance koji su doputovali na beogradski aerodrom sa zastavom OVK. „Nema svrhe da komentarišem izmišljotine u nekim današnjim medijima“, naveo je Devenport preko Tvitera. „Vlada nam je sinoć objasnila svoje postupke oko albanskih navijača.

Nisam ja insistirao ni na čemu“, rekao je ambasador EU.

Ambasada SAD u Beogradu ocenila je danas, povodom incidenta tokom utakmice Srbija-Albanija, da je za žaljenje to što se još jednom sportski događaj pretvorio u mesto za izražavanje nacionalizma i nasilja. „Na sportskim takmičenjima i drugde nema mesta za ovakvu vrstu ostrašćenosti i huliganizma“, navedeno je u saopštenju ambasade upućenom Tanjugu.

Američka ambasada je, takođe, odbacila navode da je igrala bilo kakvu ulogu u vezi sa sinoćnim dogadajima na fudbalskoj utakmici.

Pročitajte još:* Srbija šalje protesnu notu Tirani * Anđelković: U provokaciju umešane zapadne sile, smeta im Putin * Brat premijera Albanije izazvao prekid utakmice! * KRAJ: Srbija – Albanija prekinut meč u 41. minutu

Ostavi poruku