Novoizabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predložio je večeras kontroverznu slovenačku pollitičarku Violetu Bulc za komesarku za energiju umesto odbijene Alenke Bratušek.

Junker je nakon razgovora sa donedavnom ministarkom u slovenačkoj vladi doneo odluku da je predloži za potpredsednicu EK zaduženu za energetsku zajednicu, saopšteno je iz Junkerovog kabineta.

Ona bi trebalo da zauzme mesto Alenke Bratušek, koja nije dobila podršku Evropskog parlamenta, nakon čega je odustala od kandidature.

Međutim, i nova Junkerova izabranica imaće problema da pridobije poslanike EP, jer su u medije dospeli detalji o njenoj sklonosti okultizmu i pseudonaučnim teorijama.

Ona je u svojoj zvaničnoj biografiji navela da ima diplomu šamana (vrača) koju je stekla na kursu u Škotskoj, gde je između ostalog naučila da hoda po vatri.

Sem toga, Bulc je na svom blogu napisala da veruje u koncept sintropije, odnosno mogućnost crpljenja beskonačne prirodne energije iz biosfere, bez sagorevanja fosilnih goriva i zagađivanja okoline, što naučnici odbacuju kao besmislicu.

Iako je gotovo polovina slovenačke vlade glasala protiv njenog imenovanja, ova liberalna političarka sa manje od tri meseca ministarskog staža mogla bi da zauzme jedno od najvažnijih mesta u briselskoj hijerarhiji.

Pre toga, međutim, moraće da dobije podršku većine poslanika EP, a to će prema oceni većine posmatrača biti veoma teško.

Ukoliko je Parlament odbije, kao što je učinio u skučaju Alenke Bratušek, Junker će morati da izađe sa trećim predlogom, ili da i sam da ostavku i time vrati postupak za izbor novog sastava EK na početno polje.

S obzirom da nova Junkerova komisija treba da stupi na dužnost već 1. novembra, posmatrači upozoravaju da bi nove komplikacije u vezi sa izborom komesarke iz Slovenije mogle bi da odlože formiranje glavnog izvršnog tela EU na neodređeno vreme.

Prema pravilima EU, predsednik EK predlaže sastav Komisije Evropskom savetu i Parlamentu na osnovu nominacija zemalja članica, od kojih svaka ima prava na jedno komesarsko mesto.

Iako se i ranije dešavalo da pojedini kandidati budu odbijeni i potom zamenjenalternativnim, dosad nije zabeležen slučaj da dva kandidata iz iste zemlje budu uzastopno odbačena.

Ostavi poruku