ISTANBUL – Turska avijacija bombardovala je položaje Kurdistanke radničke partije na jugoistoku Turske, preneo je danas turski dnevnik „Hurijet“.

To je prva operacija širih razmera protiv ekstremista otkad je pre dve godine pokretnut mirovni sporazum, navodi Rojters.

Vazdušni napadi u nedelju naneli su težak udarac PKK, piše „Hurijet“, ali turska vojska zasad nije komentarisala te navode.

Napadi su izvedeni tri dana pošto su borci PKK gađali iz artiljerije vojni punkt u provinciji Hakari, blizu granice sa Irakom.

Osuđeni lider PKK Abdulah Odžalan, koji služi zatvorsku kaznu, upozorio je početkom oktobra da bi mirovni pregovori mogli da budu okončani ukoliko ekstremistima Islamske države (IS) bude dozvoljeno da izvedu masakr u pretežno kurdskom gradu Kobaneu u Siriji.

Pripadnici IS zauzeli su deo Kobanea, iz koga je u Tursku prebeglo više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda.

Međunarodna koalicija predvođena SAD izvodi vazdušne udare na položaje džihadista u Kobaneu, ali Vašington i London upozorili su da bombardovanje neće biti dovoljno da spreče džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom.

Iako sukobi besne na kilometar od Turske, koja je članica NATO, Ankara i dalje okleva da preuzme konkretne vojne akcije protiv IS.

Pošto je Turska zatvorila granicu, kurdski borci iz Turske ne mogu da odu da se bore protiv džihadista u Siriji, što je izazvalo proteste Kurda širom Turske.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu poručio je da nije realno očekivati da Turska sama izvede prekograničnu operaciju u Kobaneu.“Kada bude doneta zajednička odluka, Turska se neće povući, ona će ispuniti svoju ulogu“, rekao je Čavušoglu.

Mirovni pregovori između turske vlade i PKK počeli su 2012. godine radi okončanja 30-godišnje oružane borbe PKK za autonomiju Kurda na jugoistoku zemlje, koja je od 1984. odnela više od 45.000 života.

Turska, SAD i EU smatraju PKK terorističkom grupom.

Ostavi poruku