SHARE

LONDON – Britanac kome se sudi po optužbi za terorizam možda je planirao napad na bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, moglo se čuti danas na suđenju u Londonu.

Erol Insedal (26), uhapšen je u oktobru prošle godine sa Munirom Rarmulom-Buhadžom, koji je prošle sedmice priznao da je na memorijskoj kartici imao dokument za pravljenje bombe, preneo je Rojters.

Insedal demantuje optužbe za pripremanje terorističkog akta suprotno odredbama britanskog Zakona o borbi protiv terorizma iz 2006, kao i prikupljanja informacija korisnih za terorizam. “Teroristički akti za koje su se oni pripremali bili su usmereni protiv ili ograničenog broja pojedinaca ili pojedinca od značaja ili je reč o neselektivnom napadu širokih razmera poput onog u Mumbaju 2008”, rekao je tužilac Ričard Vitam u obraćanju poroti, preneo Rojters.

Tužilac je rekao da je Insedal zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja u septembru 2013. kada je policija u njegovom automobilu, crnom mercedesu, pronašla “parče papira sa adresom bivšeg premijera Tonija Blera”. “U kontekstu ovog slučaja u celini mogli biste pomisliti da to ima nekog značaja”, dodao je on.

Sudu je rečeno da će slučaj biti razmatran u tri dela, od kojih će neki biti otvoreni za javnost i medije, neki samo za 10 novinara, dok će ostali biti tajni.

Tužilaštvo je izvorno tražilo da suđenje u celosti bude održano u tajnosti iz razloga nacionalne bezbednosti, što je, kako navodi britanska agencija, slučaj nezabeležen u novijoj istoriji britanskog pravosuđa, ali je Apelacioni sud u junu taj zahtev odbio.

Britanske bezbednosne službe u više navrata su upozoravale na mogućnost ponavljanja napada nalik onom u Mumbaju kada je 10 Pakistanaca ubilo 166 ljudi u jednom od najvećih gradova na svetu.

Bler (61), koji ima kuću u centru Londona, bio je britanski premijer od 1997. do 2007, a sada obavlja dužnost mirovnog izaslanika Kvarteta za Bliski istok, koga čine Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije, Rusija i Evropska unija. /

SHARE

Оставите одговор