SHARE

UŽASNE tragedije iz korena su promenile mnoge živote.

U prevelikom bolu i tuzi, ipak, smogli su snage da, u ime svoje nastradale dece, druge očeve i majke spasu strašnog iskustva i sačuvaju živote nedužnih. „Tijanin zakon“, predlog izmene Zakona o policiji Igora Jurića, oca letos mučki ubijene petnaestogodišnje devojčice Tijane Jurić iz Subotice, mesec i po dana je u skupštinskoj proceduri.

Gotovo identična situacija je i sa „Tamarinim zakonima“, koji je u ime porodica nastradalih u tragičnom požaru u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ pre dve i po godine, pokrenuo Branko Miladinović, otac novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava.

Porodice nedužnih žrtava, traže istu šansu za sve, a razloge daljeg života vide u potrebi da doprinesu da društvo i zajednica u kojoj živimo postanu bolje i bezbednije mesto za život.

Predlog „Tijaninog zakona“ uradili su stručnjaci novosadskog pravnog fakulteta, a krajem avgusta, poslanik SNS iz Subotice Gojko Radić je ovaj dokument prosledio nadležnima.

Otac otete i mučki ubijene tinejdžerke iz Subotice, za čiju je monstruoznu smrt osumnjičen Dragan Đurić iz Surčina, podneo je inicijativu za izmenu Zakona o policiji, konkretno člana 72, u vezi sa postupanjem prijave nestanka. „Tijanin zakon“ predviđa da se sa potragom za nestalim detetom počne odmah po prijavi roditelja, a ne da se kao sada, čeka da protekne 48 sati.

PEDOFILI KRIVIČNO delo pedofilije i silovanja maloletnika ubuduće neće moći da zastari, a pooštrene mere protiv pedofila i silovatelja primenjivaće se i 20 godina posle odslužene zatvorske kazne.

To sadrži Marijin zakon, koji je aprila 2013. usvojila Skupština na inicijativu Slobodana Jovanovića iz Ledinaca, oca osmogodišnje devojčice koju je komšija Mladen Ogulinac silovao, a zatim ugušio. U potragu bi se odmah uključile sve raspoložive policijske službe, kao i operativci službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.- Ako bude neophodno, uz pomoć 1.600 volontera, koji su nam se prijavili, započećemo prikupljanje 30.000 potpisa za peticiju – kategoričan je Igor Jurić, i siguran da će za to dobiti pomoć u svim gradovima, i od Kancelarije za mlade i udruženja roditelja. – U svakom gradu imaćemo roditelje koji će prikupljati potpise za ovu peticiju.

I pored najava od pre dve godine da će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, i sudbina „Tamarinih zakona“, predloga o zaštiti od požara ugostiteljskih i objekata javne namene, još je neizvesna.

Branko Miladinović, otac novinarke Tamare Miladinović, u ime ostalih porodica žrtava požara u „Kontrastu“, inicijator ovog zakona, kaže da mu je iz Ministarstva pravde i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, nedavno odgovoreno da su prihvatili predlog.

Po tom predlogu, nijedan noćni klub ne može biti registrovan ako ne budu dostavljeni dokazi da je urađena protivpožarna zaštita.

Predloženo zakonsko rešenje podržao je i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP. „Kontrast“ u kom je poginulo šestoro mladih NESTALI „TIJANIN sajt“ je prerastao u portal (tijana.rs) i počeće sa radom krajem oktobra.

Radi se i na otvaranju sajtova njnjnj.nestali.rs i pedofili.rs, a po rečima Igora Jurića, za to moraju da uspostave saradnju sa MUP.

Naredne nedelje sastaće se sa organizacijom „Astra“, koji su već poslali zahtev za sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Sa „Astrom“ je uspostavljena saradnja na realizaciji uvođenja sistema „Tijana alert“, sa svim podacima o nestalim osobama.

SHARE

Оставите одговор