SUKOB u vrhu Socijalističke partije Srbije ne postoji.

To je sasvim jasno iz mojih, kao i iz izjava predsednika stranke Ivice Dačića.

Ovako za „Novosti“ predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić komentariše navodno podizanje tenzija unutar stranke.

Ipak, kako objašnjava naš izvor iz SPS, sve češće Ružićevo „iskakanje“ iz zvanične politike stranke, njegovi gotovo opozicioni nastupi i sukobi sa pojedincima iz SNS, nikako ne odgovaraju Dačiću, koji želi glatke odnose sa naprednjacima.

S druge strane, Dačiću su ruke vezane jer Ružić uživa veliku podršku u stranci, pre svega zato što je dobar deo članova i funkcionera nezadovoljan načinom na koji se SNS odnosi prema socijalistima.

Prvi čovek socijalista je zato primoran da balansira između „Ružićeve struje“ i naprednjaka i trudi se da što više relaksira situaciju.

U SPS bi moglo dodatno da se „zakuva“ kako se bude približavao izborni kongres partije, koji je zakazan za 14. decembar.

Dačićeva pozicija se ne dovodi u pitanje, ali borba za potpredsednička mesta će biti žestoka i lobiranje je već počelo.

Ružić važi za jednog od kandidata za zamenika predsednika stranke, ali najveća prepreka za to mesto su mu upravo česte „opozicione“ izjave, kao i činjenica da je Dačić naklonjeniji Aleksandru Antiću.

Spekulacije o sve većem neslaganju sa Dačićem podgrejane su posle Ružićeve izjave „Politici“ da SPS ne oseća odgovornost za smanjenje penzija jer su penzioneri dominantno glasali za SNS.

Odmah zatim oglasio se i Dačić, koji je još jednom ponovio da je stav Vlade jedinstven i da SPS podržava njenu vladu.

VARNIČILO ZBOG “UTISKA“ DO šuma na vezi između socijalista i naprednjaka nedavno je došlo zbog Ružićevih izjava o navodnom skidanju „Utiska nedelje“ sa programa.

I samo Ružićevo gostovanje u ovoj emisiji pre nekoliko meseci bilo je ocenjeno kao „opoziciono“.

Ostavi poruku