Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će ove nedelje razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o otkazivanju Peterburškog dijaloga, značajnog bilateralnog foruma koji se već skoro deceniju i po održava radi unapređenja odnosa dve zemlje.

Putin je najavio da će pokrenuti to pitanje tokom boravka na samitu u Milanu krajem nedelje. „Reći ću kancelarki o tome.

Videćemo se u Milanu nekoliko dana i razgovaraću sa njom“, rekao je ruski predsednik.

Putin je naveo da nemačka strana veruje da je najbolje da se taj događaj odloži da se „ne bi naškodilo procesu“. „Takva je logika naših nemačkih partnera, ali pretpostavljam da iza ovoga stoji i neko obrazloženje“, rekao je ruski predsednik.

O otkazivanju foruma Putina je prethodno obavestio savetnik za ljudska prava Mihail Fedotov, koji je rekao da je to greška, prenosi AFP. „Kad je situacija napeta, kad je situacija komplikovana, takav dijalog je potrebniji nego ikad“, rekao je Fedotov.

Juče je nemački politički nedeljnik „Špigel“ u onlajn izdanju objavio da nemačko-ruske vladine konsultacije, koje su ove godine planirane za kraj oktobra u ruskom gradu Soči, neće biti održane zbog stava Moskve prema ukrajinskoj krizi, navodeći da neće biti ni susreta kancelara Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Vladine konsultacije se održavaju po pravilu paralelno sa Peterburškim dijalogom, a mnoge nevladine organizacije su već otkazale svoje učešće na tom dijalogu.

Peterburški dijalog je debatni form koga su pre skoro deceniju i po ustanovili Putin i tadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

Taj dijalog je utemeljen u cilju unapređenja ukupnih nemačko-ruskih odnosa, održava se jednom godišnje, naizmenično, u Rusiji i Nemačkoj.

Ostavi poruku