SHARE

Ruski hakeri koristili su grešku u operativnom sistemu “windows” (Microsoft Windows) kako bi od 2009. špijunirali kompjutere koji se koriste u NATO, Evropskoj uniji, Ukrajini, energetskom i telekomunikacionom sektoru, javio je danas Rojters, pozivajući se na podatke kompanije specijalizovane za kibernetičku bezbednost “iSight Partners” iz Dalasa.

Kompanija nema informaciju o tome kakve su podatke uspeli da pronađu, ali pretpostavlja da su se bavili traženjem informacija o ukrajinskoj krizi i dokumenata koji bi bili na neki način povezani sa pitanjima koja se odnose na diplomatiju, energetiku i telekomunikacije, koristeći upućivanje na fajlove na kojima bi se kompjuteri “zarazili”. “iSight” navodi da su hakeri otpočeli aktivnost pre oko pet godina, a operaciju naziva “Tim peščanog crva” (Sandworm team), budući da su koristili kodove poreklom iz naučno-fantastičnog serijala “Dina”.

U operaciji su korišćeni različiti načini za napade na mete tokom godina, a hakeri su tek u avgustu ove godine počeli da koriste slabost pronađenu u većini verzija “vindouza”. “iSight” je uputio korporaciji Majkrosoft obaveštenje o postojećem “bagu”, posle čega je dobio odgovor da kompanija planira da izda automatski “apdejt” koji će otkloniti propust danas.

Rojters navodi da za sada nema komentara ruske vlade, NATO, EU ili ukrajinske vlade.

U dalaskoj kompaniji smatraju da su u pitanju upravo ruski hakeri, zbogruskog jezika korišćenog u kodovima prilikom izbora ciljeva. “Vaš cilj skoro sigurno ima veze sa vašim interesima.

Ovde uočavamo jake veze ruskog porekla”, rekao je načelnik u “iSight” Džon Haltkvist (Hultquist).

Iako tehnički pokazatelji ne ukazuju da li hakeri imaju veze sa ruskom vladom, Haltkvist veruje da ih je podržala država jer je angažman špijunaža a ne kibernetički kriminal.

Firma iz Dalasa namerava da danas objavi izveštaj na 16 strana o “Timu peščanog crva” njenim klijentima.

Bez navođenja detalja, “iSight” navodi da je upozorio neke žrtve tog tima, ističe Rojters.

SHARE

Оставите одговор