Највећи губитник општих избора у БиХ убједљиво је СДП, а партија која је највише добила је Демократска фронта Жељка Комшића.

С овим се слаже већина политичких аналитичара у БиХ према којима су се резултати општих избора могли мање-више очекивати. Како кажу, све је зависило од тога колико ће људи изаћи на изборе и што је на крају довело до резултата који данас имамо.

Што се тиче РС и партија у њој, занимљиво је да су различита мишљења аналитичара из РС и ФБиХ, па је тако према Александру Врањешу, професору Факултета политичких наука у Бањалуци, највећи губитник избора опозиција, односно Савез за промјене предвођен СДС-ом, који није успио мотивисати бираче да у већем броју изађу на изборе.

„Све се заснивало на излазности, од које су на крају и зависили резултати. Кад смо видјели да је та излазност око 55 одсто, могли смо предвидјети да се ништа спектакуларно неће десити“, рекао је Врањеш.

Он наглашава да је у БиХ апсолутни добитник ДФ, затим СББ БиХ и СДА, који су однијели убједљиво највећи број гласова, док је СДП изгубио убједљиво највише.

С друге стране, Асим Мујкић, професор Факултета политичких наука у Сарајеву, каже да је СДС побједник избора у РС јер су значајно повећали свој број мандата у Народној скупштини РС.

Професор Мујкић лош резултат СДП-а види у томе што су разочарали бираче након што су однијели убједљиву побједу на изборима 2010. године.

„Честа коалирања СДП-а посљедњих година и раскид првобитно направљених коалиција су разлози због чега су им бирачи окренули леђа“, каже Мујкић.

Поједини аналитичари такође наглашавају да је СНСД постигао одличан резултат с обзиром на то да су већ девет година на власти и да су пред изборе били у далеко тежој позицији него опозиција. Такође наглашавају да су елементарне непогоде и огромни проблеми у економским токовима региона и ЕУ ишли на руку опозицији, која то није успјела искористити.

Занимљиво је и то да је СНСД на овим изборима у Бањалуци освојио много више гласова него што је то било 2010. године, иако су у највећем граду РС већ 14 година на власти. У трећој изборној јединици на основу још незваничних информација СНСД је освојио седам мандата.

Највећи пад СНСД је забиљежио у Бијељини, гдје ће, према процјенама, имати за преко 25 одсто мање гласова него што је то било 2010. године.

 

Ostavi poruku