BEOGRAD – Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije proverava rad svih jedinica, a ne samo Žandarmerije, pišu beogradski mediji“Proveravaju se svi zaposleni, a to se radi u sklopu reforme policije koja je u toku“, rekli su za “Danas“ u vrhu MUP-a, uz nagoveštaj da bi uskoro moglo da dođe do prvih personalnih promena u MUP-u.

Od svih elitnih jedinica, Žandarmerija je, prema pisanju “Danasa“, godinama na udaru medija, a njeni pripadnici optužuju se za brojne kriminalne radnje – obezbeđivanje kriminalaca, nezakonito prisluškivanje, prekomernu upotrebu sile, pa sve do “kopanja zlata“ u radno vreme.

Ovi navodi se najviše vezuju za niški odred Žandarmerije.

U protekle dve godine, kako piše “Danas“, pre incidenta na Paradi ponosa, podnete su samo dve krivične prijave protiv dvojice žandarma ovog odreda – protiv A.

R., koji se sumnjiči da je ubio narko-dilera, i protiv S.

S. (31), osumnjičenog da je upucao sugrađanku A.

D. (35), nakon kraće rasprave u saobraćaju. “Nema govora o tome da je protiv pripadnika niškog odreda Žandarmerije podneto oko 50 krivičnih prijava i da većina ima dosije.

Svi navodi o kriminalnim radnjama, koji su pojedini mediji tendenciozno plasirali godinama unazad, provereni su i ispitani u okviru MUP-a, ali nijedan slučaj nije došao do tužilaštva, jer su navodi bili neosnovani“, tvrde za “Danas“ u Žandarmeriji.

Niški odred ponovo je dospeo u žižu javnosti kada su njeni pripadnici brutalno pretukli Andreju Vučića, brata premijera Srbije, tokom nedavno održane Parade ponosa.

Pročitajte još:* Senad Koštić razrešen je dužnosti, pod istragom žandarmi Mitrović, Matić, Ćirković, Đorđević i Savić * Pogledajte video nakon prebijanja Andreja Vučića * Vučić: Moj brat se legitimisao, postoji snimak

Ostavi poruku