PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un se najzad pojavio u javnosti, obišavši jedan novi stambeni kompleks, kao i novi Institut za prirodnu energiju, objavila je danas severnokorejska državna agencija KCNA, ne pominjući njegovo dugo odsustvovanje.

Kim je prethodno viđen u javnosti 3. septembra, kada je sa suprugom prisustvovao jednom koncertu, prenosi AP.

Prema pisanju južnokorejskog lista „Džongang ilbo“, koji je juče prenela francuska štampa, Kim je sredinom septembra bio podvrgnut operaciji članaka na obe noge, a operisao ga je jedan francuski hirurg.

I američke i južnokorejske obaveštajne službe potvrđuju da je „Kimova sudbina bila u rukama francuskog doktora“, piše francuski list „Poen“.

Ovim zdravstvenim problemima bi se moglo objasniti Kimovo veoma primetno odsustvo na obeležavanju 69. godišnjice osnivanja Radničke partije Severne Koreje prošlog petka.

Mediji su proteklih nedelja iznosili najrazličitije spekulacije u vezi sa Kimovim odsustvom, od povreda nogu koje je navodno zadobio tokom vojnih vežbi i raznih bolesti, preko nagađanja da ga u rukovođenju zamenjuje sestra, do zaključaka da je došlo do političkih promena u vrhu zemlje te da je u kućnom pritvoru.

Kim (31), koji se znatno ugojio otkad je pre dve godine došao na vlast nakon smrti svog oca, se još u julu pojavljivao u javnosti hramljući.

Ostavi poruku