SHARE

SANA – Jemenski pobunjenici zauzeli su grad Hudejdu na Crvenom moru, drugu po značaju jemensku luku, nekoliko sedmica nakon zauzimanja prestonice Sane, i tom prilikom jedna osoba je poginula, saopštili su danas jemenski zvaničnici.

Huti, šitski pobunjenici, naišli su na mali otpor pri zauzimanju grada Hudejde, smeštenog 226 kilometara zapadno od Sane, rekao je neimenovani bezbednosni zvaničnik, a preneo AFP.”Hutski ekstremisti raspoređeni su na ključnim objektima uključujući aerodrom i luku”, kazao je taj zvaničnik i dodao da je prilikom zauzimanja zgrade suda jedan pripadnik obezbeđenja ubijen.

Vojni i pobunjenički izvori su potvrdili da su Huti raspoređeni na glavnim putevima u Hudejdi, gradu od dva miliona stanovnika.

Pobunjenici, poznati i po imenu Ansarula, bore se protiv centralne vlade u Sani više od decenije, a u Hudejdi već imaju na hiljade naoružanih pripadnika.

Zauzimanje grada, usledilo je u ponedeljak, nekoliko sati pošto je predsednik Jemena Abdrabuh Mansur Hadi imenovao izaslanika u UN, Halida Bahaha za novog premijera, u pokušaju okončanja političke krize u zemlji.

Huti su upali u Sanu 21. septembra, lako zauzeli ključne vladine zgrade i sada upravljaju kontrolnim punktovima i patroliraju širom prestonice, u odsustvu snaga bezbednosti.

SHARE

Оставите одговор