SHARE

U CENTRU za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda u civilnom vazduhoplovstvu počela je istraga o rušenju aviona na letilištu u Bačkom Jarku, pre tri dana, u kojoj su poginuli biznismen Tomislav Đorđević (64) iz Bukovca i Bojan Joksimović (28) iz Beograda.

U ponedeljak je doneto rešenje o formiranju komisije čiji će zadatak biti da uradi detaljne provere svih dokaza i činjenica, kako bi se otkrio uzrok pada letelice „skaj lider 600“, kojom je upravljao Đorđević.

Glavni istražitelj Centra, prof.

Nebojša Petrović, predočavajući da je uviđaj na mestu nesreće urađen istog dana, u subotu kada se avion srušio, kaže da su uzete i izjave od osoba koje su bile tu u Bačkom Jarku kad se srušila letelica. – Komisija će prikupiti sve podatke o nesreći – kaže prof.

Petrović. – Istragom će se utvrditi da li je razlog nesreće tehničke prirode, ili ljudski faktor.

Ukoliko se, po rečima našeg sagovornika, ustanovi da je uzrok tehnički kvar, u tom slučaju, u istragu će biti uključen i proizvođač aviona, odnosno insitucije, ovlašćeni servisi koji rade analize i servise motora, kao i oni koji su održavali letelicu.

Istraga može da traje od nekoliko meseci, čak do godinu dana.

Olupina aviona je iz kukuruzišta, gde je u subotu pao, sklonjen, a komisija će uraditi dodatne provere.

Sa letelice, odnosno onoga što je od nje ostalo, posle pada i eksplozije, uzeće se uzorci i ispitati.

U slučaju da se eventualno ustanovi da je bilo problema sa motorom, angažovaće se i strani stručnjaci.

Tomislav Đorđević i Bojan Joksimović Đorđević, vlasnik kompanija „Juko hemija“ i DTD „Ribarstvo“ i Bačkom Jarku, i dvadesetosmogodišnji mladić iz Beograda, sin njegovog poslovnog prijatelja Nebojše Joksimovića, nastradali su nekoliko minuta posle poletanja „skaj lidera 600“ sa betonske piste u Bačkom Jarku, dugoj otprilike kilometar.

Kobni let je bio probni, na svečanosti otvaranja sportskog aerodroma.

SHARE

Оставите одговор