OBRENOVAC – Ministar za ishranu i poljoprivredu Nemačke Kristijan Šmit izrazio je danas uverenje da će Srbija u dogledno vreme biti članica EU i naglasio da je naša zemlja važan faktor za saradnju u regionu.

Nemačka će podržati Srbiju na njenom evropskom putu, rekao je Šmit novinarima u Obrenovcu, nakon obilaska radova na nasipu na Perilu na Zabrežju.Šmit, koji je ranije danas u Beogradu razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kaže da je zadovoljan i zahvalan zbog načina na koji srpska vlada rešava regionalne konflikte.

Nemački ministar Srbiju vidi kao dobrog partnera za regionalnu saradnju i ističe da je pred njom veliki zadatak i posao na putu ka EU.Šmit kaže da se sa premijerom Vučićem zna od ranije, dok je bio ministar odbrane, a da su danas razgovarali o zajedničkom ulaganu u prehrambenu industriju koja bi obuhvatila ceo lanac, od proizvodnje do potrošnje.“Želimo da nastavimo tu saradnju i u opšte političkoj oblasti, pre svega kada je reč o evropskom putu Srbije“, rekao je Šmit i dodao da „pregovori sa EU, ponekad mogu biti teški, ali da će Nemačka podržati Srbiju na tom putu“.

On je zahvalio domaćinima za „mudar i trezven“ način na koji srpska vlada priprema zemlju za Evropu.

Nemački ministar je rekao da Srbija ima ogromne poljoprivredne potencijale i da će dve države zajednički raditi na evropskom i bilateralnom nivou, pre svega kako bi napredovala i poboljšala se saradnja u oblasti ratarstva i stočarstva.Šmit je kazao i da je ministarku Snežana Bogosavljević Bošković upozorio da mora da ima „dobru kondiciju“ za dugačke sednice u Briselu i Luksemburgu.“Mi smo se složili da mora da vežba i da stekne kondiciju, jer je to dobro za zemlju“, rekao je Šmit i dodao da očekuje veće investicije za poljoprivredu na osnovu saradnje sa EU.

Ministarka Bogosavljević Bošković rekla je da u tom ministarstvu „svakodnevno treniraju“ i rade danonoćno i subotom i nedeljom.“Ne plašimo se posla i činimo sve da što pre postanemo član evropske porodice naroda.

Svesni smo ogromnog posla koji je pred nama, ali ne plašimo se“, rekla je Bogosavljević Bošković, navodeći da raspolažemo dovoljnim kapacitetima za odgovor na postavljen zadatke, pre svega kada se radi o usklađivanju zakonskih propisa.

Ona je rekla da je nemačkog ministra informisala o tome da da je završen eksplanatorni skrinig o poglavljima 11, 12, 13 i 27.“Radim sve i činimo sve što je u našoj moći da što pre završimo formalizaciju zakonskih procena.

Ostaje veliki problem kada se radi o investicjama u sektoru zaštite životne sredine, ali i tu očekujemo pomoć partnera iz EU“, rekla je ministarka.

Ostavi poruku