BIĆU spreman da preuzmem funkciju novog gradonačelnika Kragujevca ukoliko me u narednim danima za to predlože stranački organi i savet nove vladajuće koalicije.

To je izjavio za „Novosti“ Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora i prvi čovek kragujevačkog SNS, koji najavljuje da će nova većina u tom gradu u ponedeljak podneti inicijativu za smenu Verka Stevanovića i njegove vlasti. * Kada očekujete da se zakaže sednica i da se praktično uspostavi nova vladajuća većina? – Veroljub Stevanović će maksimalno da odlaže zakazivanje sednice Skupštine grada u nadi da će se pojedini odbornici u međuvremenu predomisliti.

Već je počeo ozbiljan pritisak.

Na društvenim mrežama se na najprljaviji način napadaju članovi nove kaolicije, razbijaju se stakla na prostorijama političkih stranaka.

Sve ovo mogu da dovedem u vezu sa padom aktuelne vlasti. * Ko će činiti buduću vladajuću koaliciju u gradu? Hoće li posle SPO i grupe građana biti još preleta iz Verkovog tabora? – Stevanović je usamljen. * Šta ćete promeniti u funkcionisanju grada? – Za ovo se spremamo šest godina.

Ukratko – gradska vlast će biti okrenuta potrebama građana, a ne svojim.

Ne menjamo ljude, već način na koji sistem funkcioniše.

SOCIJALISTI IRITIRAJU * Alekandar Jovičić je Dačića i Ružića nazvao okorelim kriminalcima.

Delite li taj njegov stav prema koalicionim partnerima? – SPS ima specifičan način funkcionisanja koji konstantno iritira.

Pred Vladom Srbije su veliki izazovi i moraju se znati prioriteti. * Verujete li da će, po „kragujevačkom receptu“, uskoro biti promenjena vlast i u Vojvodini? – Vlast u Vojvodini je slična kragujevačkoj.

Interesuje ih ostanak po svaku cenu, a ne kvalitet života ljudi u Vojvodini.

Zrelo je za promene.

Verujem da to vide i stranke koje pomažu DS-u da opstane na vlasti. * Nije li za vašu stranku preveliki politički rizik da preuzmete vlast na svim državnim nivoima i u gotovo svim lokalnim samoupravama? – To je naš posao.

Stavljamo na vagu ono što je činjeno do sada i šta bismo mi mogli da učinimo promenom vlasti.

Rizik je nebitan ukoliko promena donosi dobro građanima, lokalnoj sredini, državi.

Nama bi mnogo lakše bilo da ih ostavimo na vlasti i da ih građani sruše na narednim izborima. * Funkcioner SNS Miloš Vučević zatražio je sednicu predsedništva stranke da bi se dala podrška Vučiću.

Da li je ta podrška poljuljana? – Predsednik ima podršku svih nas.

Svi smo stali iza njega kada je biran.

Kompletno stranačko rukovodstvo mu je veoma privrženo.

Stranačku funkciju sam prihvatio zbog njega, želeći da mu pomognem po svaku cenu.

Svi smo znali kakvi nas pritisci čekaju. * Spekulisalo se da Vučić nije dobio dovoljnu podršku saboraca kad mu je brat pretučen.

Jeste li i vi stekli taj utisak? – Postoji velika želja da se naruše odnosi unutar SNS.

Ta taktika naših političkih protivnika biće neuspešna.

Vrši se zamena teza – nisu naprednjaci ti koji ne pružaju podršku premijeru, već ostaci starog aparata u bezbednosnim službama.

Moj stav je da je prebijanje premijerovog brata slanje jasne poruke ovih struktura.

Oni moraju da shvate da je premijera izabrao narod na izborima. * Jesu li svi funkcioneri SNS podneli ostavke na višak funkcija koje obavljaju? Hoće li neko zbog oglušivanja o taj zahtev biti isteran iz stranke? – Više od 200 funkcionera je podnelo ostavke na neku od funkcija.

O političkoj sudbini trojice koji to nisu učinili raspravljaće se na narednoj sednici Izvršnog odbora.

Ostavi poruku