Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Игор Радојичић рекао је да је СНСД побједник избора.
Он је навео да на 600.000 пребројаних гласова кандидат Савеза за промјене за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић има стотину гласова више од кандидата коалиције СНСД-ДНС–СП Жељке Цвијановић.

„Стратешку предност Иванићу дали су бошњачки гласови“, изјавио је Радојичић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он каже да је у Бијељини на бирачким мјестима на којима је бошњачко бирачко тијело Иванић добио 1.230 гласова, а Цвијановићева 190 гласова, а да је у Приједору на великом броју бирачких мјеста са бошњачким бирачким тијелом Иванић добио 3.000 гласова, а Цвијановићева 870.

„У Градишци је 1.300 према 400 разлика за Младена Иванића на бошњачким бирачким мјестима, а у Новом Граду 930 према 100 на неколико бирачких мјеста са бошњачким бирачима“, рекао је Радојичић.

Он је нагласио да СНСД сматра да је кандидат СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Милорад Додик побиједио и да на 600.000 пребројаних гласова има предност од 11.000 гласова.

„За Парламентарну скупштину БиХ води СНСД. Побиједили смо у изборним јединицама један и три, а у Изборној јединици два води СДС“, рекао је Радојићић, додајући да такав резултат омогућава пет од девет директних мандата и бар један или два компензациона мандата.

Он је истакао да СНСД увјерљиво води и за Народну скупштину Републике Српске, и то у шест изборних јединица, а СДС у двије изборне јединице – бијељинска регија и Источно Сарајево.

Радојићић је додао да су у Посавини – Изборној јединици четири СНСД и СДС готово једнаки у резултатима, те да је разлика у стотињак гласова.

„Побиједили смо у Изборној јединици један – приједорска регија, Изборној јединици два – врбаски правац, Изборној јединици три – бањалучка регија, у Изборној јединици пет – добојска регија, у Изборној јединици седам – зворничка регија и Изборној јединици девет – Херцеговина“, прецизирао је Радојичић.

Он је нагласио да Коалиција СНСД-ДНС–СП у збиру у овом моменту има већину у Народној скупштини Републике Српске.

Радојичић је нагласио да је СНСД успио да по трећи пут освоји мандат упркос, како је рекао, уједињеној опозицији, уплитању међунардоне заједнице, свјетској економској кризи, медијској хајци, антивладиним организацијама и елементарним непогодама.

Кандидат СНСД-СДС–СП за српског члана Предсјендиштва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је задовољна резулататима, јер је имала апсолутну предност све док се нису пребројали бошњачки гласови.

„До промјена је дошло управо онда кад су се пребројали резултати са доминантних бошњачких гласачких мјеста“, рекла је Цвијановићева.

Она истиче да ће о коначном резултату одлучивати гласови из одсуства, али и да остаје око 5.000 гласова који су овдје, а које треба пребројати.

Ostavi poruku