SHARE

TOKIO – Tajfun “Vongfong”, najjača oluja u Japanu ove godine, stigao je do centralnog japanskog ostrva Kjušu nakon što je poharao južno ostrvo Okinavu i povredio najmanje 37 ljudi, saopštile su danas japanske vlasti.

Otkazano je više od 300 letova, a poremećen je i železnički saobraćaj na Kjušuu i susednom ostrvu Šikoku, dok su vlasti savetovale 150.000 ljudi da se evakuišu iz svojih domova, preneo je britanski BBC.

Japanska Meteorološka služba je izdala upozorenje da bi tajfun do sutra ujutro mogao da stigne i do prestonice, Tokija.

Tajfun “Vongfong”, što na kantonskom kineskom znači osa, nosi velike količine kiše, a udari vetrova dostižu brzinu od čak 175 kilometara na sat, naveli su meteorolozi.

Tokom vikneda je oluja uzrokovala nestanak električne energije na Okinavi, gde je jak vetar takođe rušio drveće i saobraćajne znakove.

Dopisnik BBC iz Tokija navodi da, iako je “Vongfong” značajno oslabio u odnosu na prethodnih nekoliko dana, to je i dalje snažna oluja i nosi ogromne količine kiše.

On je naveo da će, kada stigne do planinskih masiva na ostrvu Kjušu, tajfun uzrokovati padavine od nekoliko stotina milimetara, što bi moglo da dovede do poplava i klizišta.

SHARE

Оставите одговор