Savez nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik, Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH pobjednici su opštih izbora u BiH održanih u nedjelju, 12. oktobra.

Prema nekompletnim i nezvaničnim, danas objavljenim rezultatima, SNSD je izgubio samo u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH gdje je kandidovao Željku Cvijanović, dok je za ostale organe i nivoe vlasti SNSD pobijedio SDS i njegove koalicione partnere.

Srpski član Predsjedništva BiH, prema preliminarnim nekompletnim rezultatima, biće Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene. Bakir Izetbegović (kandidat SDA) osvojio je najviše glasova u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva i time sebi osigurao drugi mandat na ovoj funkciji. Lider HDZ BiH Dragan Čović pobijedio je u trci za hrvatskog člana kolektivnog šefa države ostavivši iza sebe kao drugoplasiranog Martina Raguža, predsjednika HDZ 1990.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, aktuelni predsjednik Republike Srpske, osvojio je još jedan mandat na ovoj funkciji jer je na izborima dobio 10.840 glasova više od drugoplasiranog Ognjena Tadića, kandidata Saveza za promjene.

SDP BiH, pobjednička stranka u FBiH na proteklim opštim izborima iz 2010, sada je po rezultatima za sve nivoe vlasti  iza SDA, a negdje i iza novosnovane Demokratske fronte Željka Komšića i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

U izborima za Predstavnički dom bh. parlamenta, od tri izborne jedinice u RS, SNSD je pobijedio u dvije, dok u trećoj još prednjači SDS. Iz pet izbornih jedinica u FBiH za Predstavnički dom državnog parlamenta, SDA je pobijedila u tri, u jednoj je trijumfovao HDZ BiH i u jednoj DF Željka Komšića.

Od devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu RS,  SNSD je u u šest njih osvojio najviše glasova, a u ostale tri najviše glasova birača dobio je SDS sa saveznicima – strankom penzionera i Radikalnom strankom.

Podaci Centralne izbore komisije BiH (CIK) pokazali su da je, od ukupno 12 izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH,  SDA pobijedila u devet jedinca, dok je u ostale tri pobjednička stranka HDZ BIH sa koalicionim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora.

Po broju dobijenih glasova za Parlament FBiH slijede ih SBB, DF, SDP i HDZ 1990.

SDA i HDZ BiH mogu biti zadovoljne i nezvaničnim i nekomplentim rezultatima izbora za mandate u skupštinama 10 kantona u FBiH. SDA je najviše glasova birača dobila u 6 kantona: Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu. HDZ BiH sa pertnerskim strankama iz HNS-a pobijedio je u trci za poslaničke mandate u skupštinama Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Hervegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona. U kantonima gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo, i u kojima je SDA trijumfovala, po rezultataima slijede DF, SBB i SDP.

Iz CIK-a su napomenuli da je sada preuranjeno govoriti o tome koliko je koja stranka osvojila mandata u parlamentima jer će to biti moguće utvrditi nakon što se prebroje glasovi sa svih biračkih mjesta i utvrde rezultati opštih izbora u BiH.

Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, rekao je da će tek u srijedu početi prebrojavati glasačke listiće birača koji su glasali putem pošte, u odsustvu i na nepotvrenim glasačkim listićima.

„Odbor za sigurnost općih izbora izvijestio nas je da je izborni dan, izuzev nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i mira, protekao na najvećem stupnju sigunosti. CIK se pridružuje ovoj ocjeni“, poručio je Mikić dodavši da, bez obzira na medijske istupe čelnika nekih stranaka, nije bilo ozbiljnih kršenja izbornih pravila.

Rok za utvrđivanje rezultata je 30 dana od održavanja izbora i tek nakon tog dana moguć je CIK-u podnositi zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova na „spornim“ biračkim mjestima.

 

Ostavi poruku