SHARE

NjUJORK – Specijalni izaslanik UN za ebolu Dejvid Nabaro izrazio je nadu da bi epidemija ebole mogla da bude stavljena pod kontrolu u naredna tri meseca. On je u izjavi za britanski Bi-Bi-Si rekao da se broj slučajeva obolelih veoma brzo povećava, ali da veća društvena svest može da pomogne da se virus stavi pod kontrolu. Ljudi su shvatili da je izolovanje obolelih najbolji način za sprečavanje prenošenja, dodao je on. Do sada je potvrđeno ili se sumnja na više od 8.300 slučajeva ebole, a od te bolesti preminulo najmanje 4.033 osoba od kojih najviše u zapadnoj Africi.

Najgore su pogođene Gvineja, Liberija i Sijera Leone, a slučajevi zaraženih zabeleženi su i u Nigeriji, Senegalu, Španiji i Sjedinjenim Državama. Broj novoobolelih je, prema njegovim rečima, “prilično zastrašujući”, a bolest se ubrzano širi.

Na početku, mnogi u zemljama zapadne Afrike nisu shvatali da je reč o epidemiji infektivne bolesti. “Mislim da sada javnost mnogo bolje razume problem, što me navodi da verujem da je stavljanje bolesti pod kontrolu u naredna tri meseca sasvim razuman cilj”, rekao je on. “Pod kontrolom mislim da će broj novoobolelih svake nedelje opadati sve do tačke kada više neće biti zaraženih”, pojasnio je Nabaro. Virus ebole širi se direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe ili životinje.

SHARE

Оставите одговор