BAČKI JARAK – Na aerodromu Bački Jarak, nadomak Novog Sada, danas oko 13 časova srušila se ultralaka sportska letelica „skajlider 600“ u kojoj su poginule dve osobe. Prema prvim informacijama, nastradao je novosadski biznismen Tomislav Đorđević, vlasnik firme DTD ribarstvo, koji je pilotirao avionom, javlja Kurir. On je najverovatnije vlasnik privatnog aerodroma u Bačkom Jarku.

Identitet druge poginule osobe koja je bila u letelic nije poznat.

Do udesa došlo je nedaleko od aerodroma, kada se ultra laka letelica srušila u kukurzno polje.

Letelici je još uvek nemoguće prići, javlja izveštač Kurira sa mesta nesreće.

Prema nezvaničnim informacijama nesreća se dogodila se prilikom sletanja sportskog aviona, kada je letelica prilikom sletanja iznenada udarila u zemlju i zapalila se.

Nezvaničnu informaciju o nesreći potvrdio je i sajt Tango Six koji je objavio da je danas na otvaranju novog sportskog aerodroma kod Bačkog Jarka došlo do udesa u kojem su, po za sada nepotvrđenim informacijama, poginuli pilot aviona i njegov saputnik.

U prvim trenucima udesa nije bilo moguće prići zapaljenoj letelici.

Sumnja se da je do udesa došlo usled greške pilota.

Avion je bio novi skajlider 600 koji je učestvovao u ceremoniji otvaranja novog aerodoroma.

Po svedočenjima sa lica mesta do udesa je došle posle produžavanja u zaokretu, avion je na visini do 100 metara ostao bez uzgona.

Svedoci sa lica mesta pričaju o mogućoj grešci pilota prilikom pokušaja sletanja. Ko je Tomislav Đorđević Tomislav Đorđević je rođen 1950. godine u Beloljinu a odrastao u Vranju gde je završio osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničku školu, kao đak generacije.

Studirao je u Zagrebu, Kragujevcu i Novom Sadu. Široko znanje iz raznih oblasti stekao je sam, neprekidno se usavršavajući kroz bespoštedan rad.

U svojoj karijeri uspešno se bavio inženjerstvom, informacionim tehnologijama, spoljnom trgovinom, proizvodnjom, bankarstvom i poljoprivredom.

Već sa 25 godina dolazi na mesto tehničkog direktora fabrike ulja „Mladost» u Šidu, a 4 godine kasnije postaje generalni direktor Zavoda za urbanizam u istom mestu.

Da se radi o čoveku naprednog duha videlo se već krajem sedamdesetih godina kada insistira na korišćenju informacionih tehnologija, gde god je to moguće.

Njegove sposobnosti primećuju IT stručnjaci iz Iskra Delte koji ga angažuju da osnuje i vodi njihovu poslovnicu za Vojvodinu.

U Iskra Delti ubrzo postaje pomoćnik generalnog direktora za izvoz u zemlje socijalističkog bloka u Evropi i Kinu. 1989. godine otisnuo se u privatno preduzetništvo i do sredine devedesetih stvorio preduzeća koja su zapošljavala stotine ljudi.

Gradio je fabrike, otvarao nova radna mesta i vodio politiku izbora domaćih dobavljača kada god je to bilo moguće.

Posebnu važnost davao je zapošljavanju i obuci mladih kadrova.

Neprekidno je uvodio tehnološke inovacije.

Ono što bi zaradio investirao je u nove projekte i ideje.

Od 2001. godine potpuno se posvetio razvoju Meridian banke.

Uvođenjem savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija, pre drugih banaka, i dobrom organizacijom rada izgradio je jednu od najefikasnijih i najprofitabilnijih banaka u Srbiji.

Nakon prodaje Meridian banke francuskoj banci Credit Agricole, kapital je ponovo uložio u Srbiju i krenuo u nove izazove.

Tomislav Đorđević odlučuje da reinvestira prihode od prodaje Meridian banke u projekte u Srbiji. 2006. godine osniva NS Invest, preduzeće za pružanje usluga menadžmenta, konsaltinga i finansijskih usluga kao podršku svojim investicijama.

U periodu od 2006. do 2010.

Tomislav Đorđević i njegova preduzeća investiraju preko 60 miliona evra u razvoj novih aktivnosti u Srbiji: DTD Ribarstvo, Bački Jarak.

Osmislio je i razvio koncept „od njive do trpeze» (poljoprivreda, proizvodnja riblje hrane, proizvodnja ribe, prerada ribe i distribucija).

Izgradio je fabriku za proizvodnju riblje hrane, najsavremeniju klanicu za ribu, kao i najmoderniji pogon za preradu ribe na Balkanu.

Investirao je u rekonstrukciju ribnjaka, poljoprivrednu mehanizaciju, izgradnju silosa za žitarice i uljarice i uvođenje EU standarda bezbednosti hrane.

U hotelijerskom biznisu insistira na uvođenju modernih tehnologija koje podižu nivo usluge i efikasnost rada, kao što su „inteligentne sobe».

U maju 2010. godine dobija nagradu Kapetan Miša Anastasijević za doprinos razvoju preduzetništva u Srbiji.

U žižu javnosti dospeo je 2010. kada je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i da je oštetio poslovanje Ribarskog gazdinstva Beograd kako bi RG Bački Jarak i sebi pribavio korist od oko tri miliona evra. Đorđević je bio optužen i za izdavanje nekretnina „Ribarskog gazdinstva“ ispod tržišne vrednosti.

Iz zatvora je odlukom Apelacionog suda pušten 12. maja 2011, nakon devet meseci.

Ostavi poruku