Priča se, priča…

Pa, kad se već priča, hajde da se uključimo u priču, koja je preksinoć iz Žiline počela da obilazi Evropu. U žiži je, dakle, senzacionalna pobeda Slovačke protiv Španije (2:1) u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope, u žiži je i selektor Jan Kozak.

Ko je, zapravo, Kozak? – Sjajan čovek, izuzetan fudbalski stručnjak – komentariše Marko Milinković, prvotimac Slovana, za „Sport”. – Kad sam kao osamnaestogodišnjak stigao iz Srbije u Košice, on je sa klupe predvodio tim, ukazao mi je šansu, odlučujuće uticao na moje igračko formiranje, zahvaljujući njemu dospeo sam i u reprezentaciju, zato nikada ne mogu da zaboravim dve godine uspešne saradnje.

Kozak je mudar, autoritativan, energičan, veliki radnik, profesionalac, uvek stoji uz ekipu…

Ako novinari kritikuju igrače, on ih brani, preuzima svu krivicu, često i plane, lako se iznervira i onda pravi urnebes, ulazi u konflikt sa trenerima, ali i navijačima protivničkih ekipa.

Ratnik koji nikada ne odstupa u borbi za poštenje na svim poljima, omiljen u svim sredinama s kojima ga je vezivao ugovor…

Sve što ga je krasilo u klubovima, prenelo se u reprezentaciju? – Uživa ogromno poverenje svih struktura.

Reprezentativci, predvođeni Škrtelom i Hamšikom, ga obožavaju…

Kako znam? Šapnula mi je ptičica, a, ona se zove…

Ma, ekonom je u pitanju, Slovanov ekonom Janko Bednjak, koji je niz godina angažovan i u radu sa nacionalnom selekcijom.

A, ko je bolje obavešten od ekonoma? – nasmejao se Milinković.

SLOVAN TRAŽI NOVOG ŠEFASlovan nije ni senka onog tima, koji je godinama žario i palio slovačkom fudbalskom scenom, nekad je bilo nezamislivo da u domaćem prvenstvu izgubi sa četiri gola razlike, ali, sad se i to dešava, ceh je, posle najsvežijeg posrtanja, u susretu sa liderom Trenčinom, platio trener František Straka. – Još nije postavljen novi šef, pažljivo se bira, traži se rešenje na duge staze, neko ko će u zimskoj pauzi da zasuče rukave i pronađe odgovarajuća pojačanja za prolećne izazove – otkrio je Milinković. Kozak je pobedio čuvenog Del Boskea? – I nije mu prvi put.

Kad se ranije desilo? – U igračkim, reprezentativnim danima.

To je već drugi par pantalona, ali, imate reč, nastavite? – Dva puta su se sastali.

Jedan međusobni duel Čehoslovačke i Španije završen je remijem, 2:2, dok je u novom odmeravanju snaga Kozak postigao gol za minimalni trijumf – 1:0.

Ovde su, uoči prekjučerašnjeg dvoboja u Žilini, predstavnici javnog informisanja pitali Del Boskea, da li se toga seća, na šta je on uzvratio: „Ne, nije mi ostalo u glavi!” Možda i nije, ali, svakako će dobro da zapamti deveti oktobar, 2014. godine.

Nije tajna da bi vas Kozak rado video u slovačkoj reprezentaciji? – Rekao sam svojevremeno, reći ću i sad: moj prioritet je Srbija, čekaću Srbiju, strpljiv sam, ne gubim nadu.

Istina je i da su se predstavnici FS Slovačke interesovali kod FIFA, kakve su šanse, obzirom da u kartonu imam prijateljski meč odigran u dresu Srbije protiv Južne Afrike, da dobijem zeleno svetlo i zaigram za njihovu selekciju…

Naišli su na zid.

Svejedno, i da nisu, moj izbor je uvek bio: Srbija – zaključio je Marko Milinković.

UGOVOR ISTIČE U DECEMBRUMilinković je sedam sezona u slovačkom elitnom fudbalu, bio je redovan starter sve do ove jeseni, išao je (iako je unapred znao odgovor) i u kancelariju trenera Strake po objašnjenje zašto u igru ulazi sa klupe za rezerve. – Ugovor mi ističe u decembru, jasno je da klub ne može da zaradi na mom transferu, otud i ovakva politika, koju nije opovrgao ni doskorašnji Slovanov šef struke.

Pomirio sam se sa činjenicama, sve razumem, brzo će zima, prerastao sam sredinu, želim u veći klub i jaču ligu, povoljna okolnost je što posedujem slovački pasoš – jasan je Milinković.

BENITEZOVE JAVNE POHVALENa utakmici drugog kola grupne faze Lige Evrope, koju je Slovan izgubio od Napolija (0:2), Marko Milinković je zaigrao u drugom poluvremenu, pogodio je prečku…- Napolijev trener Rafa Benitez me pohvalio na konferenciji za medije, ističući da je Slovan imao i glavu i petu tek kada sam se ja pojavio na terenu – prenosi Milinković.

Ostavi poruku