MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKA NA moskovskoj berzi dolar i dalje raste u odnosu na rublju i stalno obara rekorde.

U petak je dolar ponovo poskupeo za šest kopejki i sada vredi 40,21 rublju, a evro je jači za 16 kopejki pa se prodaje za 51,09 rubalja.

Bankari upozoravaju da je psihološka granica 40 rubalja za jedan dolar ovim pređena, ali i dalje su brojniji eksperti koji smatraju da drastičnijih poremećaja neće biti.

Ali jezik brojki govori da je od januara do sada dolar ojačao u odnosu na rublju čitavih 25 odsto i da je ovog meseca dostigao rekord.

Neke ruske banke su zbog stalnog rasta dolara limitirale prodaju američke valute i klijenti sume veće od pet hiljada dolara sa svojih računa mogu da podignu samo ako to najave dva, tri dana ranije.

U mnogim automatima nema dolara, pa se američka valuta može samo prodati ali ne i kupiti.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov kaže da je slabljenje ruske valute vezano za sadašnju „geopolitičku situaciju“, kao i pad cena nafte.

Preplašene građane ruski ministar finansija je pokušao da umiri tvrdeći da će uskoro doći do stabilizacije rublje.

Sa druge strane, ima i onih koji tvrde da je skuplji dolar pomogao ruskim vlastima da se u državni budžet slije više rubalja.

Valutne intervencije za stabilizaciju kursa rublje u toku oktobra bile su oko dve milijarde dolara.

Glavni ekonomista moskovske „Alfa banke“ Natalija Orlova tvrdi da se ne treba bojati da može da se ponovi kriza iz 1998. kada je Rusija praktično bankrotirala. – Budžet Rusije planiran je na ceni nafte od 100 do 110 dolara za barel.

Sada kad je cena nafte došla do 90 dolara, pa i niže, jasno da to može da stvara probleme, ali devizne rezerve Rusije su još uvek visoke a državni dug je mali – kaže Natalija Orlova.

Po njoj, glavna ruska nevolja sada je stagnacija rasta privrede.

Orlova prognozira da bi se zbog pada rublje u odnosu na dolar i evro mogla smanjiti kupovna moć građana jer se dosta robe uvozi pa će ona biti skuplja.

Predsednica Centralne banke RF Elvira Nabiulina kaže da su nacionalne devizne rezerve od januara smanjene za oko 40 milijardi dolara i sada iznose oko 465 milijardi dolara.

Eksperti tvrde da bi oko polovine sadašnjih rezervi moglo da se iskoristi za stabilizaciju rublje.

Tako smatra i zamenica predsednika Centralne banke Rusije Ksenija Judajeva.

Moskovska Viša škola ekonomije napravila je istraživanje u kome piše da je pad rublje vezan za stvoreno nepoverenje investitora i biznismena posle uvođenja zapadnih sankcija.

Priče o tome „šta će biti i šta bi moglo biti“ dovele su do većeg otoka kapitala iz zemlje, kao i do toga da su građani počeli da menjaju rublje u devize.

Stručnjaci kažu da samo poskupljenje nafte može da zaustavi pad rublje u odnosu na dolar i evro.

Cena nafte na berzi u Londonu u petak se još smanjila, a marka „brent“ je koštala 88,38 dolara.

To je najniža cena od decembra 2010.

Padaju i druge vrste nafte i to već treći mesec zaredom. BLIŽI ODNOSI SA EU MOSKVA nema ništa protiv bližih odnosa sa Evropskom unijom i spremna je da na tome radi, ali uslovi eventualne saradnje nisu još uvek jasni, rekao je u petak Vladimir Putin. – Rusija, takođe, nema ništa protiv da bivše sovjetske republike izgrade bliže odnose sa Evropom, ali jedina stvar na kojoj insistira jeste da ruski saveznici otvoreno razgovaraju o eventualnim rizicima za rusku ekonomiju – izjavio je ruski predsednik.

Ostavi poruku