RUSKI predsednik Vladimir Putin započinje svoju posetu Srbiji, 16. oktobra, oko podne.

On će se u Palati „Srbija“ sresti sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem i sa srpskim rukovodstvom prisustvovaće potpisivanju nekoliko značajnih sporazuma.

Putin će učestvovati i na vojnoj paradi povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda, na kojoj će se i obratiti prisutnima, a položiće i vence na groblju palim oslobodiocima srpske prestonice.

Ovo za „Novosti“ otkriva ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji naglašava da je ova poseta, izvan svake sumnje pozitivan i izvanredan događaj: – Glavno je da se oseća pozivitno usmerenje i podrška Srba.

Srpski prijatelji očekuju i pozdravljaju posetu Putina.

Poseta ima simboličan i pozitivan smisao i za Srbiju i za Rusiju i za Evropu.

Beograd su oslobodili partizani i Crvena armija, bez bombardovanja i razaranja grada, i mnogi životi su na taj način spaseni.

Poseta je prilika da naša rukovodstva otvoreno, oči u oči, razmene mišljenja i razmotre mogućnosti saradnje.

Objektivno nas ništa ne razdvaja, i to je naše bogatstvo.

Treba da vodimo računa o našim interesima.

Ova poseta nikome ne šteti! Ambasador Čepurin kaže da Putin ne donosi u Beograd nikakve ultimatume niti specijalne zahteve.

Očekuje se da će među temama glavno mesto zauzeti pitanja bilateralne saradnje, pre svega ekonomskih odnosa: – Razumljiva je težnja Srbije ka EU – svet se globalizuje.

Ovo nije izbor ili-ili, ako se priključiš EU bićeš protiv Rusije i obrnuto, ako sarađuješ sa evroazijskom privrednom unijom, onda si protiv EU.

Ta logika nije ispravna.

Ruski državni vrh još jednom će ponoviti da stav Moskve o pitanju KiM ostaje nepromenjen, a Moskva je zadovoljna izbalansiranim stavom Srbije oko ukrajinske krize, naglašava ambasador Čepurin: – Pitanje sankcija je zastarelo, sada treba razmišljati o tome kako da se one ukinu, jer one štete svima, stradaju i biznis i ljudi.

Srbija mora da razmišlja o svojim interesima, a oni su očigledni.

Srbija i Rusija su zemlje sestre.

Objektivne potrebe i mogućnosti za proširenje privredne saradnje Srbije i Rusije postojale su mnogo pre ukrajinske krize i trenutna situacija može biti i šansa za vašu zemlju, da se trajno pozicionira na našem tržištu, posebno kada je reč o poljoprivrednim, farmaceutskim proizvodima, tekstilu…

Prema našim informacijama, ruska državna delegacija koja stiže u pratnji Putina imaće oko 150 ljudi i na Aerodrom „Nikola Tesla“ doleteće u tri aviona, a juče je montirana i tribine sa kojih će gosti pratiti paradu (na slici). Inače, do utorka će biti završen i paket od šest-sedam međudržavnih sporazuma, uključujući i one ekonomskog karaktera, koji će potpisati zvaničnici dve zemlje. DOLAZI ČAK 70 NOVINARA Interesovanje medija za praćenje Putinove posete je ogromno, a samo iz Rusije dolazi sedamdesetak novinara.

Na vojnoj paradi učestvovaće i ruska akro-grupa „Striži“ sa šest lakih borbenih aviona.

Ostavi poruku